Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kokoš (foto: Julie Mimages )
Kokoš

Ptičja gripa na meji s Slovenijo

Kmetijstvo | 17.03.2017, 19:41

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so potrdili, da je Evropska komisija pristojne slovenske inštitucije obvestila o dveh pojavih aviarne influence H5N5 na Hrvaškem. Bolezen so potrdili pri dvoriščni perutnini v bližini meje s Slovenijo.

Na obeh kmetijah, ki se nahajata v vasi Špičkovina (občina Zabok, Krapinsko-zagorska županija), je bilo skupno 43 živali. Vas se nahaja približno 18 km od slovenske meje. Hrvaške veterinarske oblasti izvajajo ukrepe v skladu z zakonodajo EU, je še zapisano v obvestilu za javnost.

Kaj je aviarna influenca?

Aviarna influenca (AI) je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki jo povzročajo virusi influence tipa A. Virusi so razdeljeni v različne podtipe. Do sedaj je poznanih 18 podtipov H in 11 podtipov N, ki jih najdemo v različnih kombinacijah.

Od teh se pri pticah pojavlja 16 podtipov H (1 do 16) in 9 podtipov N (1 do 9). Ostali podtipi (H17 in 18 ter N10 in 11) pa so bili izolirani pri netopirjih. Pri pticah se lahko okužba z virusom AI pojavi kot:

  • visoko patogena aviarna influenca (HPAI), za katero je značilna visoka obolevnost in smrtnost (tudi do 100 %)
  • nizko patogena aviarna influenca (LPAI), pri kateri se pojavijo blagi klinični znaki in nizka smrtnost, lahko pa bolezen mine tudi neopažena.

Za okužbo z virusi AI je dovzetna vsa perutnina (kokoši, pure, race, gosi, pegatke, prepelice, jerebice in fazani), golobi, tekači (noj, emu) ter okrasne in prostoživeče ptice. Z določenimi podtipi se lahko okužijo tudi človek in drugi sesalci.

Virusi influence tipa A so bili izolirani iz več kot 100 različnih vrst ptic. V večini primerov je šlo za nizko virulentne viruse, ki povzročajo LPAI. Največkrat so bili virusi izolirani pri galebih, čigrah ali vodnih pticah (race, gosi in labodi). Tevrste ptic veljajo za rezervoar virusov AI. Podtipi HPAI pa tudi pri prostoživečih pticah lahko povzročijo povečan pogin.

Več o aviarni influenci (povezava na dokument Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin).

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...