Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Msgr. Jurkovič: Sirci upravičeno hrepenijo po pravičnosti in miru

Svet | 15.03.2017, 17:02

Mineva šest let od začetka konflikta v Siriji. Takratni upor proti režimu predsednika Bašarja Al Asada v t. i. arabski pomladi je namreč prerasel v kruto vojno, v katero so se vključile tudi regionalne in svetovne sile. Ubitih naj bi bilo več kot 320.000 ljudi, 11 milijonov jih je zapustilo svoje domove. Da so razmere tam katastrofalne, je med 34. zasedanjem Sveta za človekove pravice opozoril stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, msgr. Ivan Jurkovič. To potrjujejo najnovejše tragične vesti iz tamkajšnje prestolnice - na sodišču v Damasku se je prav danes razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je umrlo več deset ljudi, številni so ranjeni, v mestu je odjeknila še eksplozija v restavraciji, ki je prav tako terjala žrtve.

"Šest let nesmiselnega prelivanja krvi jasno kaže slepljenje in jalovost vojne kot sredstva za reševanje sporov," je bil jasen msgr. Jurkovič. "Politične ambicije in sebični interesi, povezani s sokrivdo tistih, ki nasilje in sovraštvo razvnemajo prek oskrbovanja z znatnimi vsotami sredstev in z orožjem, niso sprejemljivi." Po besedah msgr. Jurkoviča prav tako ni sprejemljivo, da so med tistimi, ki v spopadih plačujejo visoko ceno, otroci. "Nekateri od njih ne poznajo drugačnega življenja, le vojno. Nekateri so bili rojeni med bombardiranjem."

Razmere v Siriji so, tako msgr. Jurkovič, posledica neuspeha mednarodne skupnosti. Poudaril je, da morajo biti pravice Sircev zaščitene ne glede na njihovo versko ali etnično identiteto. "Vsi upravičeno hrepenijo po pravičnosti in miru. S tega vidika je zelo pomembno, da verske in etnične manjšine ne postanejo orodje geopolitične razprodaje, ampak so v polnosti vpletene v transparenten in vključujoč postopek pogajanj - z enakimi pravicami in enakimi odgovornostmi." Msgr. Jurkovič je poudaril pomen dialoga na vseh ravneh, saj je to po njegovem edina pot, ki vodi naprej. Pozitiven korak je napovedana morebitna udeležba sirske opozicije na mirovnih pogovorih v kazahstanski prestolnici Astana v tem tednu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...