Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek

Jaklič o etiki v pravosodju in umestitvi novega predsednika ZDA

19.01.2017, 19:45

V ponedeljkovi oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" smo gostili predavatelja na Harvardu ddr. Klemena Jakliča. Z njim smo se pogovarjali o etiki v pravnem sistemu ter o tem, kako bo moral, kljub obljubam, novi ameriški predsednik Donald Tump sodelovati s svojo repbulkansko stranko.

V ZDA je že vse nared za umestitev novega predsednika države. Američani, ki so volili za Trumpa, v naslednjih letih predvsem pričakujejo, da bo uresničil osnovno pričakovanje, to je gospodarski razcvet z dovolj dobro plačanimi delovnimi mesti za vse, ki si želijo delati, pri čemer jim država od zasluženega ne bo preveč pobrala z davki.

Ameriški sitem je sistem zavor in ravnovesij, kar po besedah Jakliča pomeni, da Trump ne more početi vsega kar si želi. "Različne veje oblasti, različni centri moči v državi, v strukturi državne oblasti, so med seboj vzpostavljeni tako, da se med seboj učinkovito nadzirajo. Ideja piscev Ustave ZDA je bila, da bi preko sistema zavor in ravnovesij onemogočili zlorabo oblasti in s tem zagotavljali čim večjo svobodo posameznika," je opozoril sogovornik.

Ena od zavor je tudi med predsednikom kot izvršilni veji oblasti ter senatom in predstavniškim domov ZDA kot zakonodajlcem, poudarja Jaklič. "Ker je ta stranka zelo široka in ima več ločin, je omenjena zavora zelo učinkovita zavora. Tako, da bo imel Trump večkrat probleme, če bi želel slediti vsem svojim obljubam iz volilne kampanje."

Prisluhnite posnetku oddaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Radijski utrip , Politika , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...