Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Protest CI Braslovče in CI Šmartno ob Paki (foto: Tone Tavčer) (foto: Tone Tavčer)
Protest CI Braslovče in CI Šmartno ob Paki (foto: Tone Tavčer)

Židanovi glavoboli

Kmetijstvo | 15.01.2017, 11:07

Minister Židan, ki so ga, kljub jasnim argumentom, v tem tednu kolegi na vladi, pa tudi njegovi strankarski kolegi, že drugič pustili osamljenega v poskusih zaščite najboljših slovenskih kmetijskih zemljišč, ki jih bo vzela avtocesta do Velenja in industrijska cona v Hočah, se je v četrtek s sodelavci srečal z evropskim komisarjem za kmetijstvo.

Sestanek je bil po izjavah naše strani "zelo trd" in ni prinesel odgovorov na vprašanja, ki so jih zastavili. Gre namreč, tako Židan, za "škandalozen in šokanten" sum dogovora Hrvaške in komisije v času njenih pristopnih pogajanj, ki naj bi se zdaj tudi v praksi uresničeval.

Židan je v četrtek spet zagrozil s tožbo proti Komisiji. In čeprav ta po srečanju ni dajala podrobnejših izjav glede vsebine pogovorov, je celovita pravna pojasnila obljubila za jutrišnji ponedeljek. Gre za običajen uradniški manever v takih situacijah, da se pridobi čas in res iskreno upam, da so naši predstavniki v Bruslju te dni zelo dejavni.

Res je, leta 2004 je Slovenija dobila geografsko zaščito porekla vina teran, ki jo morajo upoštevati vse države članice. In res je tudi, kar v isti sapi poudarja Židan, da gre v tej zgodbi za spoštovanje evropskega pravnega reda.

Zanimivo pri vsem tem pa je tudi dejstvo, da Hrvaška vztraja, in očitno EU komisija tem njenim trditvam verjame, da njeni vinogradniki v Istri gojijo sorto vinsko trto z imenom teran. A argumenti o obstoju sorte teran so iz trte zviti, saj so jih mednarodni strokovnjaki z genetskimi testi ovrgli že na enem od prejšnjih korakov zgodbe o zaščiti terana in hrvaških apetitih po njem.

Teran je namreč slovensko avtohtono rdeče vino, ki ga daje trta refošk, če raste na značilni rdeči siromašni zemlji osrednje kraške planote. In tako kot vinogradnikom v Slovenski Istri ali Brdih, ki prav tako gojijo trte te vrste, ne pride na pamet, da bi svoje vino prodajali pod imenom teran, za to nimajo nobenih argumentov tudi sosedje Hrvati. Pa čeprav svojim trtam sorte refošk pravijo teran.

Nervoza Evropske komisija, ki jo je minuli četrtek omenjal minister Dejan Židan je torej še kako razumljiva. Vsekakor bo zanimiva tudi njihova jutrišnja odločitev.

Protest CI Braslovče in CI Šmartno ob Paki (foto: Tone Tavčer)
Protest CI Braslovče in CI Šmartno ob Paki (foto: Tone Tavčer) © Tone Tavčer

Kmetijstvo
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...