Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Marjan Colja (foto: ARO)
Marjan Colja

Netransparentnost v zadevi teran

27.01.2017, 14:08

Na pobudo evropskega poslanca Franca Bogoviča in predsednika Civilne iniciative za zaščito terana Marjana Colje, so se pridelovalci terana dopoldne v hiši Evropske unije sestali z nekaterimi evropskimi poslanci in govorili o prihodnjih skupnih aktivnostih za zaščito tega vina. Do sestanka je prišlo prepozno, so se strinjali eni in drugi.

Marjan Colja je pojasnil, da je Civilna iniciativa za zaščito terana v sredo uradno poslala prošnjo za sestanek s komisarjem za kmetijstvo Hoganom in predsednikom Junckerjem. Upajo, da bodo po tretji prošnji vendarle sprejeti in bodo lahko komisarju osebno pojasnili nestrinjanje z odločitvami, ki jih je sprejel:"Pisma, ki smo jih poslali, prošnje, niso obrodile nobenih sadov. Dobili smo nazaj le dokument, ki je bil popolnoma prečrtan. In tudi sedaj, ko komisar obtožuje našega ministra, da ni bil voljan se pogovarjat s Hrvaško, saj se sploh ni imel s čim pogovarjati..." je opozoril Marjan Colja.

Poslanec Franc Bogovič pravi, da je podrobno preučil zgodovino dogajanja:" … in to, kako so na Hrvaškem prišli do zaščite sorte teran je zame milo rečeno sporno in mislim, da je na tej točki tudi treba spodbijati dokument."

Franc Bogovič
Franc Bogovič © ARO

Prav ta črtan dokument, ki ga je dobila slovenska stran pa skrbi evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Ugotavlja, da prizadeta stran ni mogla zvedeti za argumentacijo hrvaške strani. Gre torej za ne-transparentnost: " … mislim da je treba delati na uveljavitvi pravnih argumentov, kot jaz razumem situacijo, delegiran akt ne temelji na pravem izhodišču ne po strokovni ne po pravni strani, in bi tako razumevanje uporabe izjeme lahko vodilo do posledic po vsej Evropi, ker bi uveljavilo novo prakso, nov odnos do zaščite." Peterleta skrbi tudi nekonsistentnost stališč do vprašanja med dvema zaporednima komisarjema.

Poslanec Šoltes opozarja ne evropo dveh hitrosti: " … ne živimo samo v Evropi dveh hitrosti ampak tudi različnih obravnav. In tukaj se postavlja temeljno vprašanje enakopravnosti strank!"

EU poslanka Patricija Šolin je kmetijsko ministrstvo in vlado okrcala, da sta "ignorantsko pristopila k reševanju te zadev", EU komisiji pa je očitala "delovanje mimo pravnega reda in mimo evropske pogodbe."

Tanja Fajon je opozorila na čudno in nesprejemljivo prakso odgovorov iz kabineta komisarja Hogana: "...s krbi me transparentnost, kako Komisija črta dele dokumentov, ki obstajajo..."

In na to je danes po sestanku s civilno iniciativo spomnil tudi miniter Židan in dodal, da so o vlogi Hrvaške glede terana bili iz neuradnih virov obveščeni konec avgusta 2014 in na takrat zaprošeno vsebino zahteve dobili " dokument, ki je v celoti cenzuriran."

Več o dogajanju boste slišali v tedenski kmetijski oddaji v nedeljo ob 11.00!

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...