Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Trg sv. Petra (foto: CTV)
Trg sv. Petra

Marija naj pomaga hoditi po poti miru

| 01.01.2017, 17:19

Danes obhajamo 50. svetovni dan miru. Njegov pobudnik je bil zdaj že blaženi papež Pavel VI. S svetovnim dnem miru je želel okrepiti skupno zavzetost za gradnjo bolj mirnega in bratskega sveta. Na to je po opoldanskem nagovoru in blagoslovu spomnil papež Frančišek, in dejal, da bo leto 2017 dobro in srečno v meri, s kakršno bo vsakdo od nas, skušal vsak dan delati dobro.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal enkratno vez med Božjim Sinom Jezusom, rojenem v Betlehemu in njegovo Materjo Marijo. Ta vez ni le v tem, da ga je rodila, temveč se nadaljuje v njenem tesnem sodelovanju pri Sinovem poslanstvu odrešenja. O njenem uvidu svoje trajne povezanosti s Sinom govori že v magnifikatu, zdaj pa v tišini in pozorno skuša dojeti, kaj Bog dan za dnem pričakuje od nje.

Sveti oče je spodbudil, naj podobno kot pastirji, ki so bili zazrti v Božje Dete v Materinem naročju, tudi mi v svojem srcu začutimo neizmerno hvaležnost do Nje, ki je svetu prinesla Odrešenika.

Zato naj ji na prvi dan novega leta rečemo:

Hvala ti, sveta Mati Božjega Sina Jezusa!

Hvala za tvojo ponižnosti, s katero si pritegnila Božji pogled;

Hvala za tvojo vero, s kakršno si sprejela njegovo Besedo;

Hvala za pogum, s katerim si v samo-pozabi in prevzeta od Svete Ljubezni dejala »tukaj sem«.

Papež Frančišek je ob koncu opoldanskega nagovora Božjo Mater prosil, naj nam na našem romanju skozi čas pomaga hoditi po poti miru.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...