Robert BožičRobert Božič
Vipavski Križ (foto: Izidor Šček)
Vipavski Križ

Tu je naš dom - Ajdovščina

| 27.12.2016, 10:41

Tik preden se poslovimo od leta 2016, smo v okviru akcije "Tu je naš dom" na obisku v Ajdovščini - gospodarskem in kulturnem središču Vipavske doline s skoraj 19.000 prebivalci. V pogovorih, ki nastajajo v našem terenskem studiu v Vipavskem Križu, lahko spoznavate utrip teh krajev. Naši sodelavci pa občudujejo tudi razstavo jaslic, ki jo že tradicionalno pripravijo v Domu Krajanov Vipavski Križ ter po kriških gasah (ulicah), pred domovi domačinov

9.50 Prvo javljanje iz Ajdovščine

Podžupan Alojzij Klemenčič nam je na začetku predstavitil občino in kraje, ter posebej opozoril na adute  kraja radodarne vipavske doline: industrijsko mesto, lepa dolina, zadovoljni ljudje in visoka rodnost, ki po njegovem povzroča "sladke" težave z mesti v vrtcih, a jih uspešno rešujejo.

10.15 Obiskali smo TIC in sogovornico Sonjo Mužina

Slišali smo o zgodovini mesta, o izvoru imena Ajdovščina, mesto pa si lahko ogledate tudi s turističnim vodnikom, ki bo povedal, da je v metu ohranjeno obzidje s 14 stolpi in da najdemo tudi ostanke rimskih term. Gospa Možina je govorila še o kulinariki, osmicah, možnostih za kolesarjenje in pomenu Hublja.

Nataša Ličen in Sonja Mužina s TIC Ajdovščina
Nataša Ličen in Sonja Mužina s TIC Ajdovščina © Izidor Šček

10.30 Borut Koloini, kustos muzeja

Izjemen poznavalec pa tudi prebivalec Vipavskega Križa, Borut Koloini je spregovoril o zgodovini Vipavskega Križa, kjer so kapucini že več kot 300 let. Življenje v Vipavskem križu, na tem zanimivem gričku, je lepo. To je utrjeno naselje, kar je dandanašnji lahko tudi ovira. Razvoj naselbine, ki je viden na vsakem koraku, je veliko zgodovinsko bogastvo tega kraja, ki govori tudi o razvoju naselja. Kraj ima stare spomenike, še iz časa Napoleona. V utrdbi so imeli tudi vojaško enoto, ki je kasneje prerasla v kriško gardo. Dodal je še, da je zanimanja za Vipavsko dolino iz leta v leto več, k temu prispevajo tudi publikacije, letaki.

Ajdovski grad
Ajdovski grad © Gregor Humar

11.15 Silva Fučka: Jaslice od kamna do čipk

Sedma razstava jaslic v Vipavskem Križu se odvija zato, ker je kraj s svojo konfiguracijo in arhitekturo primeren za to. Pobudo je dal brat Jožko Smukavec. Letos je jaslic 115, v raznih oblikah, od kamna do čipk. Papirnate jaslice imajo iz leta 1922.

Zvečer je Križ romantično naselje, nagovorili so domačine, naj postavijo jaslice na svoj prag. Krajani so se veselo odzvali, tako da je kaj videti! Obiskovalci radi obiskujejo ta kraj, pridejo pa tudi jasličarji in si ogledajo razstavo. Vsako leto se odločijo za človekoljubno pomoč ob tej razstavi.

Silva Fučka pri jaslicah
Silva Fučka pri jaslicah © Izidor Šček

11.33 Jožica Ličen, Umetniki za Karitas - Ko človek podari svoje talente

Ljudje v teh krajih so šli skozi različne preizkušnje, ko jih premagaš, znaš pomagati tudi drugim. Težko je darovati čas in talent, a ravno v teh krajih je živa taka dobrodelnost. O Sinjem vrhu pa je gospa Jožica povedala, da ob sklepu ene že delajo priprave na drugo razstavo. Trenutno je razstava je v Gorici, januarja pa pridejo v Ljubljano. Pogum, vse ljudstvo v deželi - pod tem geslom pride razstava v Ljubljano.

13.17 Javljanje iz Mercatorja v Ajdovšini. Poslovodkinja Nataša Lisjak je predstavila njihovo delo. Kot zanimivost pa povejmo, da je njihov center razglašen za najboljšo prodajalno 2016. Čestitke vsem prizadevnim prodajalkam, tako za osvojeni naslov, kot tudi za naprej!

Naši zvesti poslušalki iz Ajdovščine
Naši zvesti poslušalki iz Ajdovščine © Urša Sešek

Uršo Sešek, ki je obiskala ajdovski Mercator, sta odkrili poslušalki Irena in Ana. V klepetu sta nam zaupali, da naloga ni bila pretežka in da sta veseli, da smo se srečali v njihovem kraju.

Podžupan Alojzij Klemenčič
Podžupan Alojzij Klemenčič © Izidor Šček

16.15 Sklep javljanj iz občine Ajdovščina smo pripravili s podžupanom Alojzijem Klemenčičem. Skoraj 20 tisoč prebivalcev ima občina Ajdovščina, od tega je tudi veliko mladih. Po padcu velikih tovarn zaradi krize se je ustanovilo veliko majhnih podjetij, tudi družinskih in morda je to uspešen model za prihodnost. Podžupan je optimističen in hkrati vabi na njihov konec na obisk in pokušino lokalnih dobrot.

Jaslice po kriških gasah
Jaslice po kriških gasah © Izidor Šček

Tudi sicer so Ajdovci lepo povezani med seboj, nekaj krajevnih skupnosti celo organizira novoletni pohod - Spoznajmo soseda. Z njim si želijo doseči najmanj štiri cilje: da se po praznikih malce razmigajo, da si voščijo ob novem letu, da spoznajo svojo soseščino in da se družijo in krepijo prijateljske vezi.

Vipavski Križ
Vipavski Križ © Sanda Hain

Hvala, ker ste raziskovali z nami Ajdovščino. Vabljeni, da te lepe kraje obiščete in spoznate tudi sami .

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...