Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Vojnik (foto: Urša Sešek)
Vojnik

Tu je naš dom: Vojnik

| 06.12.2016, 11:40

V okviru akcije "Tu je naš dom" smo na Miklavževo odrajžali v Vojnik, v zeleno občino z nekaj manj kot 9.000 prebivalci. V teh dneh je tam namreč še posebej živahno, saj pripravljajo Božični Vojnik. Krasijo smrečice, postavljajo jaslice; ja res je, več kot devetdeset si jih boste lahko ogledali.

Mateja Feltrin Novljan se bo v dopoldnevu pogovarjala z  zanimivimi gosti in vas skušala navdušiti, da Vojnik, Frankolovo in Novo cerkev obiščete tudi sami. Da začutite Božični Vojnik. Vabljeni k spremljanju in poslušanju!

Več kot 90 jaslic

Tudi letos, in to že drugič, bodo v Vojniku v okolici farne cerkve podobe Svete družine v jaslicah, zadišalo bo božično kadilo in ubrani glasovi bodo peli in igrali angelske melodije, tako v Jernejevem domu kot tudi v cerkvi. Priznavajo, da je ta podoba Božičnega Vojnika najbolj domača in v srce segajoča slika prazničnega vzdušja v naši domovini. Morda je to zato, ker so vsi snovalci in ustvarjalci, skupaj z Občino Vojnik in tamkajšnjim Turističnim društvom, v to dogajanje položili svojo iskrenost in preprostost, svojo delavnost in ustvarjalnost. V dogajanje Božičnega Vojnika so vključeni mnogi domačini in gostje, ki bodo letos tri ulice spremenili v podobo raja, blaženosti in pravljičnih lučk. Celotno dogajanje nam bo glasno govorilo v tihoti lepega.

13.48 Ivanka Plešnik, društvo Dobra volja

Sogovornica je na kratko predstavila društvo Dobra volja, ki je v svoji osnovi humanitarno, sicer pa zelo aktivno; pravkar so zaključili z miklavževanjem, ki so ga pripravili za 53 otrok, z jaslicami pa sodelujejo tudi pri Božičnem Vojniku. 8. decembra organizirajo dobrodelni koncert, na katerega je sogovornica prijazno povabila.

13.40 Majda Sevnik

Poslušalka, ki je prva našla Uršo Sešek, ki se je skrivala v Mercatorjevi trgovini in v zameno prejela bon v vrednosti 20 evrov, zdaj sicer že 13 let živi v Dobrni, a se zaradi nostalgije za Vojnikom, prijaznih prodajalk in dobre ponudbe, še vedno rada vrača v Mercatorjevo trgovino v Vojnik. Danes je bila za to še dodatno nagrajena.

Poslovodkinja Cvetka Jamnikar in nagrajenka Majda iz Dobrne
Poslovodkinja Cvetka Jamnikar in nagrajenka Majda iz Dobrne © Urša Sešek

10.40 Idejni vodja Beno Podergajs

Na prireditev Božični Vojnik so povabili jasličarje tudi iz drugih slovenskih krajev, tudi iz tujine. Dodana vrednost projekta je povezovanje družin in skupnega izdelovanja jaslic. Sogovornik je poudaril, da dokler se jaslice ne dotaknejo srca, je božiča manj. Beno Podergajs je obenem tudi predsednik Katoliškega društva Ivana Šoparja, ki ga sestavlja več sekcij in, ki se trudi, da bi Dom sv. Jerneja živel v najrazličnejših dogodkih.

10.30 Predsednica Turističnega društva Nataša Kovačič Stožir

Sogovornica je še podrobneje predstavila Božični Vojnik, projekt v okviru katerega bo razstavljenih 90 jaslic; po ulicah Vojnika ter v Jernejevem domu. Na ogled bodo tudi žive jaslice. Razstavo jaslic bo dopolnjeval kulturni-umetniški program, z veliko koncerti. Razpored dogodkov si lahko ogledate na spletni strani www.bozicnivojnik.si in tudi na FB profilu. Posebej za otroke so pripravili ježo ponijev, branje pravljic in sladkanje v Kraljestvu dobrot.

V Vojniku so že začeli pripravljati postavitve jaslic
V Vojniku so že začeli pripravljati postavitve jaslic © Urša Sešek

10.15 Dekan Alojz Vicman

Dekanijo Novo Cerkev, kamor spada tudi Vojnik, sestavlja 9 župnij. Vse župnije so dušnopastirsko oskrbovane, pri tem da dva župnika upravljata po dve župniji. Božični Vojnik pa se razliva čez meje župnije in s spremljevalnimi dogodki odmeva po vsej dekaniji.

9.50 Jasličar Jože Žlaus

Vojnik bo tudi letos Božično mesto, glavni pobudnik je jasličar Jože Žlaus, ki bo predstavil tudi jaslice iz svoje zbirke, še posebej pa je omenil večje, gibljive jaslice, ki bodo postavljene v Škoflekovi ulici. V sklopu praznovanja Doroteje Hauser, pa bodo letos pripravili tudi silhuetne jaslice in kot lani, tudi letos jaslice v sodu. Dogajanje bo dopolnjevala glasba, Jože Žlaus je tako napisal tudi himno Božični Vojnik.

Jasličar in glasbenik Jože Žlaus
Jasličar in glasbenik Jože Žlaus © Matej Kržišnik

Karli Brezovšek o Domu sv. Jerneja
Karli Brezovšek o Domu sv. Jerneja © Matej Kržišnik

9.30 Župnik Anton Perger in župljan Karli Brezovšek

Župnijska cerkev je posvečena sv. Jerneju, poleg nje pa venec tvorijo tri podružnične cerkve, ki so posvečene Devici Mariji, sv. Florijanu in sv. Tomažu. Cerkev je srce Vojnika in pred 3 leti so praznovali okrogel jubilej: 400-letnico župnije. Župnija je živa in živahna, čemur nenazadnje daje pečat tudi 350 veroučencev, je povedal gospod župnik. Karli Brezovšek pa je predstavil Dom sv. Jerneja, župnijski dom, ki z večnamensko dvorano in pomožnimi prostori daje prostor najrazličnejšim dogodkom, ki jih v župniji organizirajo, od koncertov, predavanj do delavnic.

Župnik Anton Perger je predstavil živahen utrip župnije
Župnik Anton Perger je predstavil živahen utrip župnije © Matej Kržišnik

9.10 Župan Branko Petre

Občina Vojnik je mlada občina, ustanovljena je bila leta 1994. Imajo zelo dobro razvito področje predšolske vzgoje, tako ima vrtec Mavrica kar 22 oddelkov, vrtec Danijelov levček sprejme 4 oddelke otrok, v naslednjem letu pa bo področje predšolske vzgoje zaokrožil montessori vrtec v Novi Cerkvi.

V občini imajo tudi dve osnovni šoli, ravno prejšnji teden so v Frankolovem praznovali 200-letnico šolstva, obenem pa se lahko pohvalijo z novo športno dvorano, ki so jo zgradili pred dvema letoma v vojniški osnovni šoli.

Župan Branko Petre
Župan Branko Petre © Matej Kržišnik

Čeprav je najbolj prepoznaven del občine psihiatrična bolnišnica Vojnik, to seveda ni edina značilnost vojniške občine, je pa župan poudaril lepo urejeno okolico bolnišnice, kvalitetno zdravstveno oskrbo in potrebnost bolnišnice v času najrazličnejših odvisnosti ter preobremenjenega življenja.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...