Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Stopiti je treba za evropsko identiteto in evropsko idejo

Svet | 29.12.2016, 10:50

V Evropski uniji je gospodarsko krizo v minulem letu zamenjala kriza s prebežniki. Čeprav je po valu beguncev in migrantov dosegla dogovor s Turčijo in tako zajezila nadaljnje prihode tujcev, povezava težave še ni rešila. Odnosi med Brusljem in Ankaro so precej zapleteni, o prišlekih ni soglasja niti med članicami.

Da mora Evropska unija zaščititi meje, da je nujen pregled nad tem, kdo vstopa vanjo, in da morajo varnostne službe članic povezave sodelovati, je prepričan evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Franc Bogovič. "Kot vidimo, terorizem nima meja. Če se bodo varnostni organi zapirali znotraj svojih meja, bomo imeli še večje probleme."

Bogovič upa, da bo Evropska unija le izoblikovala jasno skupno zunanjo politiko. "Evropa povsem po nepotrebnem plačuje tudi ceno kriz, ki so jih velike sile povzročile okoli nas. Cena, breme teh kriz se medtem plačuje predvsem znotraj evropskih meja."

Bogovič meni, da gre tudi za spopad kultur in ver, v katerem se bomo morali prebivalci stare celini postaviti na stran vrednot, ki nas povezujejo, na stran krščanskih vrednot. "Ne smemo si zatiskati oči, da z Evropo kdo nima tudi kakšnih drugih načrtov. Problemom moramo zreti v oči in jasno poiskati odgovore."

Bogovič je prepričan, da so pred nami časi, ko bo treba probleme nasloviti s pravimi besedami. "Vidimo, da se tudi v Evropi dogaja to, da ekstremizem opozarja na neke probleme v družbi. Ponuja tudi zelo preproste rešitve, ki v praksi niso izvedljive, a lahko vodijo v še večje težave." Zmerna politika se mora na to, tako Bogovič, ustrezno odzvati in trdno stopiti za evropsko identiteto in evropsko idejo.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...