Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Stopiti je treba za evropsko identiteto in evropsko idejo

Svet | 29.12.2016, 10:50

V Evropski uniji je gospodarsko krizo v minulem letu zamenjala kriza s prebežniki. Čeprav je po valu beguncev in migrantov dosegla dogovor s Turčijo in tako zajezila nadaljnje prihode tujcev, povezava težave še ni rešila. Odnosi med Brusljem in Ankaro so precej zapleteni, o prišlekih ni soglasja niti med članicami.

Da mora Evropska unija zaščititi meje, da je nujen pregled nad tem, kdo vstopa vanjo, in da morajo varnostne službe članic povezave sodelovati, je prepričan evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Franc Bogovič. "Kot vidimo, terorizem nima meja. Če se bodo varnostni organi zapirali znotraj svojih meja, bomo imeli še večje probleme."

Bogovič upa, da bo Evropska unija le izoblikovala jasno skupno zunanjo politiko. "Evropa povsem po nepotrebnem plačuje tudi ceno kriz, ki so jih velike sile povzročile okoli nas. Cena, breme teh kriz se medtem plačuje predvsem znotraj evropskih meja."

Bogovič meni, da gre tudi za spopad kultur in ver, v katerem se bomo morali prebivalci stare celini postaviti na stran vrednot, ki nas povezujejo, na stran krščanskih vrednot. "Ne smemo si zatiskati oči, da z Evropo kdo nima tudi kakšnih drugih načrtov. Problemom moramo zreti v oči in jasno poiskati odgovore."

Bogovič je prepričan, da so pred nami časi, ko bo treba probleme nasloviti s pravimi besedami. "Vidimo, da se tudi v Evropi dogaja to, da ekstremizem opozarja na neke probleme v družbi. Ponuja tudi zelo preproste rešitve, ki v praksi niso izvedljive, a lahko vodijo v še večje težave." Zmerna politika se mora na to, tako Bogovič, ustrezno odzvati in trdno stopiti za evropsko identiteto in evropsko idejo.

Svet, Evropska Unija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...