Slavi Košir
Andrej Jerman
Andrej Šinko

Peticijo Mama, oče in otroci podprlo že skoraj pol milijona ljudi

10.12.2016, 10:08

Čeprav naj bi bilo po podatkih na spletni strani Evropske komisije zbiranje podpisov pod Evropsko državljansko pobudo za zaščito zakonske zveze in družine mogoče le še danes, v odboru Mama, oče in otroci še naprej vabijo k podpori peticiji. Trudijo se doseči podaljšanje roka do 3. aprila prihodnje leto. Šele takrat bo resnično minilo leto dni od zbiranja podpisov. VBruslju si za zdaj niso premislili. V odboru vseeno ostajajo optimistični in peticije ne končujejo, a poudarjajo, da so zelo pomembni vsi izrazi podpore, ki so bili in še bodo tako prek pošte kot prek posebnega spletnega obrazca oddani do drevi. Veseli jih podatek, da je en pogoj za uspeh peticije že izpolnjen - minimalno kvoto podpore je doseglo devet držav. Drugi pogoj je milijon zbranih podpisov - odbor je za zdaj približno na polovici poti.

Sodeč po zapisu na spletni strani Evropske komisije, bi moral danes poteči rok za zbiranje podpisov pod Evropsko državljansko pobudo za zaščito zakonske zveze in družine. A predsednica odbora Mama, oče in otroci Edit Frivaldszky je pisala podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu in pojasnila, da ta podatek ne more držati, saj je bilo podpise do letošnje pomladi praktično nemogoče oddajati. "Pobuda Mama, oče in otroci je bila pri Evropski komisiji registrirana 11. decembra 2015. Za Evropsko državljansko pobudo velja, da se podpisi lahko začnejo zbirati po registraciji, in sicer za obdobje 12 mesecev. A v obdobju od 11. decembra 2015 se je zgodilo kar nekaj stvari. Najprej smo morali čakati kar 4 mesece, da je Evropska komisija omogočila zbiranje podpisov prek interneta. 4 mesece je kar dolgo obdobje. To so bili težki časi, da smo sploh lahko dobili uradno dovoljenje. V tem obdobju se je zgodilo tudi več tehničnih težav, mnogim je bila oddaja podpisa onemogočena, spletna stran večkrat ni delovala," je zaplet z različnimi roki za končanje zbiranja podpisov pod pobudo pojasnila Mojca Magdič Belcl, ki koordinira kampanjo podpore peticiji Mama, oče in otroci v Sloveniji. Opozorila je, da v zakonodaji in predpisih Evropske unije ne piše, da je treba podpise začeti zbirati na dan registracije pobude. "Piše samo, da se podpisi zbirajo 12 mesecev. To nam je bilo omogočeno aprila 2016, zato imamo možnost končanja zbiranja podpisov aprila 2017."

Čeprav odgovora iz Bruslja še ni, odbor z upanjem navdaja dejstvo, da je Evropska komisija vsem trem Evropskim državljanskim pobudam, ki so bile uspešne in so prejele podporo več kot milijon ljudi, zaradi tehničnih težav pri zbiranju podpisov podaljšala rok. "Prakso iz preteklosti imamo, to je en dober podatek."

Spomnimo. Peticija Mama, oče in otroci želi odgovoriti na neenotnost pri opredelitvi pojmov zakonska zveza in družina znotraj same zakonodaje Evropske unije ter na razlike na področju zakonskega in družinskega prava v članicah povezave. "Cilj je, da se ta kaos preneha, da se poenotijo družinske vezi oziroma definicije, ki so, kot poudarja pobuda Mama, oče in otroci, skupni imenovalec naših življenj v Evropski uniji in po svetu."

Pod pobudo se je do zdaj podpisalo skoraj pol milijona ljudi, Slovenija je trenutno na 60 odstotkih, da doseže minimalno kvoto. Podpis je še mogoče oddati, najlažji in najhitrejši je postopek prek spletne strani Mama, oče in otroci. "Kliknite: Podpišite tukaj. Odprl se bo obrazec, v katerega vpišite ime, priimek, datum in kraj rojstva, državljanstvo ter EMŠO. To je vse, kar potrebujete za oddajo veljavnega podpisa oziroma podpore." V odboru Mama, oče in otroci bodo podpise pod pobudo, kot že omenjeno, zbirali do prihodnje pomladi, a poudarjajo, da je to najbolje storiti čim prej, po možnosti že danes.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...