Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Koledovanje: Delimo veselje ob doživetju Gospodovega prihoda tudi z drugimi

Slovenija | 25.12.2016, 20:00

V času po božiču pa do praznika Svetih treh kraljev po mnogih župnijah koledniki obiskujejo družine, jim sporočajo veselo oznanilo Jezusovega rojstva, voščijo blagoslov v novem letu in prosijo za darove, s katerimi naši misijonarji uresničujejo človekoljubne projekte med lačnimi, bolnimi in neukimi v tretjem svetu. Trikraljevska akcija poteka pod okriljem Misijonskega središča Slovenije.

Že več kot 20 let hodijo koledniki od hiše do hiše in zbirajo darove za otroke po svetu. V tem času se je z darovi misijonarjem zgradilo približno 30 šol, več internatov, zgradb za srečevanje otrok. V koledniško akcijo je vključenih približno 360 župnij. »Tam se že pripravljajo, pregledujejo obleke, izdelajo kakšno zvezdo na novo, vadijo besedila. Ta drugi del adventa je namenjen temu, da lahko božične praznike v miru praznujemo. Nato pa to veselje, ki ga skupaj doživimo, ponesemo tudi ljudem okoli nas,« je o pripravah povedal ravnatelj Misijonskega središča za Slovenijo Matjaž Križnar.

Z darovi v lanski akciji so uresničili projekte v vrednosti dobrih 356 tisoč evrov. Na ta način so zgradili vzgojni center in vrtec na Salomonskih otokih, župnijsko dvorano in osnovno šolo v Senegalu, dve osnovni šoli in licej na Madagaskarju, delavnico za otroke v Braziliji, opremili center v Ukrajini in prostore v Kanadi.

Sadovi lani zbranega denarja, katoliška šola pri s. Poloni Švigelj v Senegalu.
Sadovi lani zbranega denarja, katoliška šola pri s. Poloni Švigelj v Senegalu. © Misijonsko središče

Letošnja trikraljevska nabirka pa bo šla za sirarno v Ukrajini, kolektorje, vodne tanke in prostore za otroke na Salomonih, opremo šole v Malaviju, socialne zdravstveni center, rekreacijski center in večnamenski prostor na Madagaskarju, zdravila in sanitetni material za otroke v Burundiju, hišo za družino v Albaniji, razrede v Ugandi ter župnijski dom v Zambiji. Skupna vrednost 15 prošenj slovenskih misijonarjev znaša 310 tisoč evrov. »S svojim darom podpirate naše misijonarje in vse tisto, kar počnejo na drugih koncih seta, kjer morda ljudje nimajo vsega tistega, kar mi, čeprav vemo, da tudi mi nimamo vedno vsega. Kljub temu vemo, da smo lahko srečni in zadovoljni. Srečni pa smo lahko le takrat, kadar to delimo tudi z drugimi.« To - »Česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo« - je tudi geslo koledovanja. Kot je povedal vodja Misijonskega središča, je prav, da s tem notranjem razpoloženjem in veseljem pridemo drug drugemu naproti in tako nesemo sporočilo tudi misijonarjem, ki so daleč od domovine, a tudi blizu, ker so na razpolago sočloveku.

Sadovi lanske koledniške akcije: Šola na Madagaskarju (misijonar Tone Kerin).
Sadovi lanske koledniške akcije: Šola na Madagaskarju (misijonar Tone Kerin). © Misijonsko središče

Tudi letos bodo obiskali predstavnike javnega življenja, denimo ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta ter predsednika republike in vlade. »Kajti prav je, da tudi njim sporočimo to notranje veselje, ki ga doživljamo, da bi ga tudi oni zmogli in posredovali vsem ljudem, saj opravljajo težke in pomembne službe. Zato je prav, da jim damo to spodbudo, da bi dobro opravljali to poslanstvo v službi človeka.«

Po končani Trikraljevski akciji so na škofijski ravni organizirana srečanja kolednikov. V Celju, Beltincih, Šentvidu v Ljubljani, Ravnah na Koroškem in Novem mestu se bodo koledniki srečali 14. januarja med 9. in 14. uro, v Vipavi pa že 7. januarja.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...