Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Nemško notranje ministrstvo potrdilo: V Berlinu se je zgodil teroristični napad

Svet | 20.12.2016, 12:04

Berlin je pretresel teroristični napad, zelo verjetno ga je zagrešil prosilec za azil. Na božično tržnico blizu katedrale Kaiser-Wilhelm je sinoči zapeljal tovornjak s poljskimi registrskimi tablicami ter brez zaviranja oral po njej in ljudeh kakšnih 80 metrov. Življenje je izgubilo 12 ljudi, 49 je ranjenih. Božični sejmi v nemški prestolnici in drugod po državi, ki običajno privabijo tako domače kot tuje obiskovalce, vseeno ostajajo odprti, a so povsod še okrepili varnost.

"Ne glede na to, kaj bomo ugotovili v zvezi z motivi in nameni napadalca, si ne smemo pustiti vzeti svoje svobode," je zapisal nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je že tako po krvavem dejanju sporočila, da žaluje za žrtvami in da ranjenim obljublja vso podporo, je danes dodala, da je to zelo težek dan. "Danes se milijoni, tudi jaz, sprašujemo, kako lahko nekdo seje smrt na kraju, kjer praznujemo življenje," je izjavila na tiskovni konferenci. Zaveda se, da preprostega odgovora ni, a ljudi je vseeno pozvala, naj jih strah ne ohromi in naj se z družinami še naprej veselijo na božičnih sejmih.

Glavni osumljenec prebežnik iz Pakistana

Glavni osumljenec za napad naj bi bil 23-letni prebežnik iz Pakistana, ki naj bi v Nemčijo prišel po tako imenovani balkanski poti pred približno letom dni, pri čemer nekateri mediji navajajo lanski december, nekateri letošnji februar. Živel naj bi v begunsko-migracijskem centru. Policija ga je ujela že včeraj nekaj kilometrov stran od kraja zločina. Možem postave je bil znan zaradi manjših prekrškov, a niso ga povezovali z radikalnim islamom. Da je verjetno šlo za prosilca za azil, je omenila tudi Merklova. Kot je še poudarila, bo ljudem znova najtežje sprejeti, če bodo dokončno potrjene prve informacije, da je krvavo dejanje zakrivil nekdo, ki je v Nemčiji iskal in dobil zavetje. Napovedala je, bo kaznovan kot največ dopuščajo nemški zakoni.

Poljski državljan na sopotnikovem sedežu ustreljen

Za zdaj še ni jasno, ali je tovornjak pripeljal iz Poljske ali ga je napadalec ugrabil na poti iz Italije v Berlin, kot je to medijem povedal lastnik prevozniškega podjetja blizu Gdanska Ariel Zurawski. Ta pred napadom več ur ni mogel stopiti v stik z voznikom, ki je bil njegov sorodnik. Prepričan je, da njegov bratranec tega ni storil. "To ni mogel biti moj voznik. Nekaj se mu je moralo zgoditi. Tako sem pretresen." Policija preiskujejo domnevo, da je bil tovornjak ukraden z gradbišča na Poljskem. Sporočila je tudi, da v tovornjaku na sopotnikovem sedežu našla truplo poljskega državljana in da je bil ustreljen.

Iz sveta se vrstijo obsodbe terorističnega napada

Da so bile znova napadene krščanske vrednote, je bil v odzivu jasen madžarski premier Viktor Orban. Napad ga je pretresel, v pismu Merklovi je obenem obsodil vse oblike terorizma. Pretresena sta tudi avstrijski kancler Christian Kern in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, medtem ko je notranji minister severne sosede Slovenije Wolfgang Sobotka dejal, da je Evropa odločena preprečiti nove napade na evropsko družbo. V znamenje solidarnosti so zastave na avstrijskem parlamentu spuščene na pol droga. V Belgiji in na Nizozemskem so poostrili varovanje na božičnih sejmih, vendar v nobeni od teh držav niso zvišali stopnje ogroženosti. Švedski premier Stefan Löfven je sorodnikom žrtev izrekel sožalje, spomnil je tudi na včerajšnji atentat na ruskega veleposlanika v Turčiji. Na obe krvavi dejanji in tudi na streljanje neznanca v muslimanski molilnici v švicarskem Zürichu se je odzval novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump. Prepričan je, da gre za teroristična dejanja, poudaril je, da mora civilizirani svet spremeniti način razmišljanja. Ruski predsednik Vladimir Putin je v sožalju nemškim oblastem zapisal, da je bil teroristični napad v Berlinu brutalen in ciničen. Naš premier Miro Cerar je na Twitterju zapisal, da je zgrožen ter da so njegove misli s sorodniki oziroma prijatelji žrtev in z nemškim ljudstvom. Prek tega družbenega omrežja se je odzval tudi prvak opozicije Janez Janša, ki je bil dan pred terorističnim napadom v Berlinu. Tudi on je misli in molitve namenil tamkajšnjim prebivalcem ter predvsem družinam ubitih in ranjenih. Krvavi dejanji v Berlinu in Ankari so prav tako prek Twitterja obsodili v N.Si ter izrazili sožalje svojcem in prijateljem žrtev.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...