Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Labod (foto: Anita/pixabay)
Labod

Izbruhi ptičje gripe H5N8

| 18.12.2016, 11:18

Na kmetijah v japonski prefekturi Hokaido so zaklali 210.000 glav perjadi, da bi omejili nov izbruh visoko nalezljive ptičje gripe. Gre za že peti množični zakol to zimo, potem ko so na več kmetijah po državi odkrili nove primere bolezni.

Potem ko so v minulem mesecu na Japonskem v skladu z doktrino ob izbruhih ptičje gripe zaklali vso perjad na farmah, kjer se je bolezen pojavila in prepovedali premike živih živali ter mesa zaklanih živali, so zadnje dni oblasti odredile še razkuževanje glavnih cest, ki vodijo do kmetij, kjer so v preteklosti zabeležili primere ptičje gripe. Spopadanje z boleznijo in izvaanje ukrepov na japonskem otežujejo izjemno nizke zimske temperature in sneg.

Letos se je tudi v Evropi začel pojavljati nov podtip visoko patogene aviarne influence H5N8. Bolezen so pri prostoživečih pticah in perutnini oziroma pticah v ujetništvu potrdile Madžarska, Poljska, Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Danska, Švedska, Finska, Francija, Rusija in Ukrajina. Na Hrvaškem, v Švici, Romuniji in Srbiji pa se je do sedaj bolezen pojavila le pri prostoživečih pticah. Največ pojavov pri perutnini so zabeležili v Nemčiji in na Madžarskem, so v petek sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Državno središče za nadzor bolezni je zaradi takih razmer sklenilo, da se v Sloveniji prepove razstave ter zbiranja perutnine in ptic. Rejcem svetujejo zadrževanje perutnine v zaprtih prostorih oziroma rejo na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, krmljenje in napajanje perutnine pa naj bo v zaprtih oziroma v pokritih prostorih. Odsvetovano je tudi krmljenje prostoživečih vodnih ptic zaradi nepotrebnega koncentriranja ptic na posameznih mestih.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...