Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež Frančišek: Z Jezusovim rojstvom, se sam Bog naseli med nami, da bi nas osvobodil sebičnosti in greha

| 04.12.2016, 14:27

Papeževega opoldanskega nagovora se je tudi danes udeležilo veliko število romarjev. Zbrali so se na Trgu sv. Petra v Vatikanu, kjer se že nahaja mogočno božično drevo, v njegovi bližini pa je ob obelisku zagrajena površina, kjer tudi letos začenjajo s postavljanjem jaslic. Papež Frančišek je vsem prisotnim spregovoril o potrebni spremembi v našem življenju, če hočemo biti deležni sreče, ki po njej hrepeni vsako človeško srce.

V nadaljevanju je sveti oče pojasnil, da z besedami nebeško ali Božje kraljestvo ne označujemo samo prihodnosti, temveč tudi njegovo sedanjo resničnost in lahko že zdaj okušamo njegovo duhovno moč. Tam, kjer ljudje z vero in ponižnostjo sredi vsakdana sprejmejo njegovo kraljestvo, že raste ljubezen, veselje in mir. Dejal je še: „Pogoj vstopa v to kraljestvo je ta, da v svojem življenju nekaj spremenimo, to je da se spreobrnemo. Vsak dan se je treba spreobračati, korak za korakom, prav vsak dan. Gre za to, da zapustimo udobne in zgrešene poti in idole tega sveta, kot so uspešnost za vsako ceno, oblast na škodo šibkejših, žeja po bogastvu, uživanje za vsako ceno. Pogoj za vstop je, da odpremo pot Gospodu, ki prihaja. Ne odvzame nam naše svobode, temveč nam podarja resnično srečo. Z Jezusovim rojstvom v Betlehemu, se sam Bog naseli med nami, da bi nas osvobodil sebičnosti, greha in izprijenosti, to je (prej naštetih) hudičevih lastnosti.“

Božič je veliki dan tudi zunanjega veselja. Ker pa je predvsem verski dogodek, se je treba nanj duhovno pripraviti. Priprava, se po besedah svetega očeta, dogaja, ko sprašujemo svojo vest, ko tehtamo svoja zadržanja in iz svojega življenja odstranimo tista, ki so všeč hudiču. K dobri pripravi na srečanje z Božjo ljubeznijo, ki je v božični noči postala majhna, zelo majhna, takšna kot seme, ki pade v zemljo, seme Božjega kraljestva, k njej naj nam pomaga Devica Marija, je sklenil sveti oče.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek vsem zaželel lepo nedeljo in jih povabil, naj pridejo na srečanje zopet v četrtek, ob prazniku Marije Brezmadežne. V tem času pa naj Marijini materinski priprošnji skupaj izročamo spreobrnjenje naših src in prosimo za dar miru.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.