Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Jaklič za Radio Ognjišče o kandidaturi za ustavnega sodnika in volitvah v ZDA

Slovenija | 26.11.2016, 10:07

V oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" smo gostili predavatelja na Harvardu ddr. Klemena Jakliča. Z njim smo se pogovarjali o izidu ameriških volitev in o njegovi privolitvi za kandidaturo za mesto ustavnega sodnika. Ponovil je, da pri nas pri tovrstnih imenovanjih še vedno velja tako imenovani balkanski sistem.

Jaklič je v prvem delu oddaje komentiral delo političnih strank in zaupanje v njih, v drugem delu pa rezultate volitev v ZDA. Dejal je, da bo treba na končne ocene počakati vse do 20. januarja, ko bo Donald Trump tudi uradno prisegel, takrat se bo videl jasen obris njegovega kabineta in slika njegove politike. Na vprašanje, kako lahko Trumpova politika odstopa od njegove republikanske stranke pa je Jaklič odgovoril, da ta lahko odstopa. "Seveda lahko odstopa. Tako kot je nastopil, je že velik odstop od tradicionalne ameriške politike in je nekaj unikatnega, tudi v razmerju do medijev. Mediji so eni največjih poražencev teh volitev, kajti napovedovali so povsem drugačno sliko. Večina medijev je bila vojno z zdajšnjim predsednikom in je v tej vojni izgubila," je dejal Jaklič in spomnil, da so Trumpa volili mnogi, ki pred tem tega niso upali povedati javno.

Uporabniki portala tax-fin-lex so letos za najuglednejšega davčnega strokovnjaka izbrali svetovalca in nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča, za najuglednejšega finančnega strokovnjaka svetovalca in predavatelja Jožka Peterlina, za najuglednejšega pravnega strokovnjaka pa predavatelja na Harvardu Klemena Jakliča. Ta je za naš radio z naslednjimi besedami komentiral izid izbora: "Zelo sem vesel tega zaupanja, čeprav ga vidim kot priznanje ljudem, ki se resnično zavzemajo za pravno državo, da so na pravi poti, da se njihov glas sliši in da so oni tisti, na katerih temelji vsakršno upanje za napredek pravne države v Sloveniji."

Nismo mogli mimo vprašanja, zakaj se je odločil pristati na kandidaturo za ustavnega sodnika. Predlagal ga je Svetovni slovenski kongres, podporo pa so mu napovedali tudi mnogi mednarodni strokovnjaki ustavnega prava. "Glede na rezultate portala tax-fin-lex mislim, da imam podporo precejšnjega dela ljudi, ki si želijo boljše pravne države. Z mesta ustavnega sodnika oziroma sodišča pa se k temu da prispevati, saj je to pomembno mesto, s katerega lahko človek vsebinsko argumentira in kaže na potrebo po izboljšanju pravne države in prav kaže, kako bi bilo to mogoče storiti."

O t.i. "kuhinji" pri tovrstnih imenovanjih pa je Jaklič opozoril: "Kuhinja pri teh rečeh je vedno v nekih nerazvitih okoljih in v preteklosti se je že uveljavil ta "balkanski sistem", kot sem ga nedavno imenoval. Precej manipulacij, medijskih in drugačnih, je okrog tega, a vse z namenom, da bi se ustvarilo neko klimo, v kateri bi lahko v celoti imenovali kader, ki je blizu lastni politični opciji in sploh nima takšnih referenc na področju ustavnega prava ali pa celo sploh ne za ustavne pravnike."

Posnetku oddaje lahko prisluhnete v audiu arhivu Radia Ognjišče.

Slovenija, Radijski utrip, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...