Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Velislav Žvipelj (foto: ARO)
Velislav Žvipelj

Da bi kmetije lažje zadihale!

| 20.11.2016, 11:22

Verodostojnih podatkov, koliko je mlečnih kmetij, ki so minula leta investirala v modernizacijo, se ob tem zadolžila in zdaj zaradi nizkih odkupnih cen mleka izjemno težko prenašajo naraščajoča bremena kreditov ni. V Slovenskem regionalno-razvojnem skladu so za take kmetije pripravili ponudbo, ki jim omogoča zamenjavo kreditov. Odziv, ki so ga prejeli jih je presenetil in kaže, da je problem precej večji, kot je videti na prvi pogled, je bilo slišati v današnji nedeljski kmetijski oddaji.

"Slovenski človek je tak, da je dolgo tiho, tišči v sebi problem, izčrpa vse rezerve in ko ni več niti za najbolj osnovne zadeve spregovori in prizna, da ne gre," pravi Velislav Žvipelj, direktor Slovenskega regionalno-razvojnega sklada iz Ribnice.

Prav zato so za kmetije, ki se borijo z bremeni kreditov, ki jim hromijo poslovanje, pripravili poseben razpis. "Mi kmetom ne moremo povečati cene mleka, lahko pa jim s temi cenejšimi krediti znižamo finančne obveznosti, torej dražji komercialni kredit zamenjamo za cenejšega skladovega," še dodaja  Velislav Žvipelj.

Prvi mož "ribniškega sklada" pravi, da se zavedajo, da morajo kmetije slediti razvoju, če hočejo optimirati stroške in preživeti v tem zahtevnem času. Zato poskušajo s pogoji skladovih kreditov kmetijam omogočiti, ne samo, da zaradi situacije pri odkupnih cenah mleka ne pridejo na boben, ampak jim omogočiti, da zadihajo in vsaj v najbolj nujnih smereh sledijo napredku in tako da ohranijo ta razvojni korak.

Zato kmetijam ponujajo, glede na naravo in obseg investicije, do 36 mesečni moratorij, odplačilno dobo do 20 let in ugodno obrestno mero. Sklad je za ta razpis objavil dva roka za kandidiranje, prvi se izteče 28. novembra, drugi pa 20. januarja prihodnje leto. Razpisanih je 8. milijonov sredstev, kot kaže število prispelih prijav v zadnjih dneh pa je vprašanje, če ne bodo vsa sredstva pošla že v prvem roku. A direktor Slovenskega regionalno-razvojnega sklada iz Ribnice napoveduje:" kaže da je bil naš poskus dobro ciljan in upam, da bomo čim hitreje prišli z novo tranšo, se pravi z novo vsoto, tej primerno, ali bo 8 ali bo 10 milijonov, da bi pokrili vse te potrebe."

Slovenski regionalno-razvojni sklad
Slovenski regionalno-razvojni sklad © ARO

Več podrobnosti in pojasnil pa v posnetku pogovora.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...