Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Radio na obisku v Dvorcu Trebnik (foto: Izidor Šček)
Radio na obisku v Dvorcu Trebnik

Dišeča zeliščarska zgodba Dvorca Trebnik

| 16.11.2016, 11:39

Dvorec Trebnik, ki se pne nad starim mestnim jedrom Slovenskih Konjic, iz leta v leto bolj sije v svoji nekdanji lepoti. V pisnih virih se prvič omenja že 1362 leta, od takrat pa je doživljal zanimivo in burno zgodovino. Njegovi lastniki so se v zgodovini precej menjevali, zdaj pa zanj skrbi občina Slovenske Konjice in ga zadnja leta po korakih obnavlja.

V enem od minulih obdobij so bili lastniki dvorca tudi žički Kartuzijani, ki so bili znani po zeliščarstvu in od takrat naprej je zeliščarstvo tesno povezano s tem poslopjem. Sama z zelišči povezana blagovna znamka Dvorec Trebnik se je rodila konec devetdesetih let, dandanašnji pa predvsem temelji na kozmetičnih izdelkih na osnovi zelišč, pravi Mihaela Kolar, ki nas je v obokanih in po zeliščih dišeči prodajalni sprejela.

Pred osmimi leti je v to zgodbo stopilo Mercator - invalidsko podjetje. Cilj tega koraka je bilo omogočiti delavcem, ki so jim zdravstveni razlogi onemogočili delo v osnovnem trgovskem poklicu, da zaposlitev najdejo pri lažjih delih izdelovanja in pakiranja izdelkov narejenih iz zelišč. Veseli so, ker jim to uspeva in blagovna znamka z njo pa pa izdelki vedno bolj pridobivajo na prepoznavnosti in veljavi.

Nazaj k naravi

Mihaela Kolar pravi, da so veseli, da se po eni strani znanje naših babic o naravnih sredstvih za nego kože med ljudmi še ni povsem izgubilo, po drugi strani pa tudi vedno večje ozaveščenosti potrošnikov, da so čimbolj naravna sredstva za nego kože in osebno higieno tista prava pot.

"Naši izdelki so v glavnem zasnovani na štirih zeliščih: sivki, rožmarinu, kamilici in ognjiču. Na tem gradijo vsi izdelki potrebni za nego, od šamponov, gelov in olj za tuširanje, masažnih olj in krem, pa tudi klasičnih mazil, izdelanih na osnovi čebeljega voska... Imamo tudi posebno linijo za nego kože v primeru krčnih žil, pa tudi posebno linijo za nego problematične kože," nam je en segment ponudbe predstavila ga. Mihaela.

Poleti vabljeni na zeliščarske delavnice

V Dvorcu Trebnik pripravljajo tudi zeliščarsko obarvane delavnice predvsem za skupine otrok pa tudi druge. Največ je videti v poletnem času, ko je tudi v zeliščnem vrtu mogoče od blizu spoznati številna zelišča na vrhuncu njihove rasti oziroma v času cvetenja.

Naravna in ekološka kozmetika

Surovine za izdelke blagovne znamke Dvorec Trebnik iščejo v bližnji okolici, leta 2013 so kot prvi v Sloveniji pridobili certifikat za naravno kozmetiko, kar po besedah naše sogovornice pomeni, da so tudi vse vhodne surovine certificirane. Potrošniki so njihov trud nagradili, saj so prav na podlagi zadovoljstva in zaupanja potrošnikov, za trda mila, ki jih proizvajajo in ponujajo, letos poleti pridobili prestižno priznanje QUDAL, ki njihovemu trdemu milu za roke pripisujejo najvišjo kakovost.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Mihaelo Kolar, na spletni strani dvorca Trebnik pa najdete več informacij o njihovih izdelkih ter njihovo celovito spletno ponudbo in med drugim tudi video nasvete, kako jih pravilno uporabljati.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...