Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Sadjar Matjaž Maležič (foto: Andrej Jerman)
Sadjar Matjaž Maležič

Nasveti za jesenska dela v sadovnjaku

| 07.11.2016, 10:39

Jesensko deževje, ki smo mu priča, bo po napovedih vremenoslovcev vztrajalo še do torka, potem pa nas čakajo sveži in lepši dnevi. Zemlja je zelo namočena in v takih razmerah sadjarji odsvetujejo sadnjo sadnega drevja, pa čeprav je čas pravi za to. Več o jesenskih delih v sadovnjaku pa je v zadnji oddaji Veselje in zdravje z našega vrta svetoval sadjar Matjaž Maležič, sicer vodja sadne drevesnice Studenec, ki deluje pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana.

Čeprav je bila letošnja rastna sezona za sadjarje slaba, zelo veliko nasadov je namreč prizadela huda aprilska pozeba, pa je bilo dokaj namočeno leto zelo ugodno za vzgojo sadnih sadik, je povedal Matjaž Maležič. S tem je povezana tudi zelo pestra ponudba lepih in dobro razvitih sadik v naših drevesnicah.

Maležič pri odločanju za sadike poudarja pomen klime, v kateri so bile le te vzgojene. Ta naj bi bila čim bolj podobna klimi, kjer bodo drevesa tudi posajena in bodo rodila. Glede odločanja za pozne ali zgodnje sorte posameznih vrsta sadnega drevja pa je naš gost opozoril, da odločitev za pozno sorto še ne pomeni, da bomo tako ušli težavam zaradi potzebe.

"Vse je odvisno od tega, kdaj sadno drevje cveti, pa seveda kdaj je prišla pozeba. Tudi poznejše sorte naprimer jabolk, ki so bolj primerne za skladiščenje in nekoliko kasneje cvetijo, lahko pozna pozeba zelo prizadane... Take pozeba kot je bila letos spomladi, pravzaprav vsake pozebe se ne da predvideti. Bolj je zaskrbljujoče, da zdaj že vsako leto postreže z novim problemom. Pred leti smo imeli hudo poletno sušo, pa močo, leta niso več enaka, vsakič nam narava nekaj novega postreže, ker smo jo tudi ljudje tako rečeno globalno že malo zmešali... Nič ni več predvidljivega, predvsem v tržnih nasadih pa je nujno poskrbeti za možnost namakanja v suhih letih in pa zaščito pred točo."

Naš gost Matjaž Maležič je v nadaljevanju oddaje odgovarjal na številna vprašanja poslušalcev. Dotikala so se vzrokov za odpadanje plodov pri jablanah, pa škodljivcev, ki objedajo korenine mladih dreves, pa težav s sorto ringloja, kako izbrati pravo sorto češenj, pa kaj bi lahko bil vzrok odpadanja lešnikov v letošnjem letu. Vabljeni k poslušanju!

O pravilni sadnji sadnega drevja pa bo Matjaž Maležič svetoval v prihodnji oddaji, 14. novembra, med 17.00 in 18. uro. Tudi takrat bo odgovarjal na vprašanja poslušalk in poslušalcev, ki jih lahko že v naprej pošljete na naš elektronski naslov.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...