Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Dobrodelni Klic dobrote zbral 186 tisoč evrov

Slovenija | 24.11.2016, 13:53

Na sinočnjem tradicionalnem koncertu Klic dobrote, ki sta ga v sklopu dogodkov Tedna Karitas pripravila Slovenska karitas in RTV Slovenija v sodelovanju z Radiem Ognjišče, so za družine v stiski zbrali 186 tisoč evrov. Slovenska karitas se zahvaljuje vsem dobrotnikom in nastopajočim, akcija zbiranja denarja pa se bo nadaljevala do konca leta.

»Dobri časi ne padejo z neba, marveč si jih lahko naredimo sami, s srcem in dobroto. Ljudje smo tisti, ki delamo dobre čase, ko vlada dobrohotnost, ko molči nasilje, ko se deli blaginja in ko je prostor za prijazno besedo,« je bilo slišati na sinočnjem že 26. Klicu dobrote. Pod geslom V objemu dobrote je spet privabil ljudi odprtega srca. S številnimi nastopajočimi, ki jih je spremljal Orkester slovenske policije, so skupaj gradili mostove s srci, gradili z odprtostjo in razumevanjem ter spodbujali k solidarnosti. Sceno koncerta so obogatili priznani slikarji s svojimi deli, ki so jih ustvarili v okviru kolonije Umetniki za Karitas.

Gledalci in poslušalci so se lahko ob neposrednem televizijskem in radijskem prenosu s telefonskim darovanjem dejavno vključili v dobrodelno akcijo in prispevali denar. Do danes do 13. ure se je zbralo 186 tisoč evrov. Generalni tajnik Karitas Imre Jerebic se zahvaljuje vsem dobrotnikom, podjetjem in posameznikom, ki so se in se še bodo odpravili na pot ljubezni in dobrote ter jo delili z družinami v stiski. »Da smo dobroti nadeli tako rekoč angelska krila, da je ta dobrota spregovorila, nas je navduševala, a smo dokazali, da znamo Slovenci čutiti s stiskami družin, kako nas ta dobrota objema. Hvala vam, da smo ljudje dobrote.«

Med nastopajočimi je bila tudi Nuška Drašček.
Med nastopajočimi je bila tudi Nuška Drašček. © Slovenska karitas

Nadškof Cvikl:Vzemimo stisko drugega na svoja ramena

Nadškof Alojzij Cvikl je v nagovoru spomnil na sveto leto, ki se je pravkar zaključilo, in nas je vabilo, da stiske drugega vzamemo na svoja ramena vsak po svojih močeh.

»Kajti če bomo to naredili, ne bomo več živeli drug ob drugem, ampak drug za drugega. In če bomo živeli drug za drugega, bo življenje postalo lepše, srečno, veselo. Če bomo v ospredje postavljali srce, potem bomo res začutili, kako smo ena sama družina. Hvala vam, organizatorji in nastopajoči, za ta večer. Hvala vam, darovalci, za vaše darove, ki ste jih že namenili za tiste, ki so v stiski, oziroma ki jih še boste.« Nadškof je izrazil upanje, da bi vzdušje iz dvorane potovalo po dvorani, od srca do srca, da bi tako bilo čim manj stisk, težav in vedno več veselja, da bi bili kot bratje in sestre med seboj v vsej iskrenosti in poštenju. Koncert v celjski dvorani Golovec so neposredno prenašali Televizija Slovenija, Radio Slovenija in Radio Ognjišče.

Nadškof Alojzij Cvikl na Klicu dobrote.
Nadškof Alojzij Cvikl na Klicu dobrote. © ARO

Še lahko darujete

Dobrodelna akcija Klic dobrote bo potekala do konca koledarskega leta. Vsi, ki bi še želeli darovati, to lahko storijo po telefonski številki 01/300–59–60, na spletni strani Slovenske karitas www.karitas.si ali z neposrednim nakazilom na Slovensko karitas, SI56 0214 0001 5556 761, Sklic: 00 3514, Koda namena:CHAR, BIC banke: LJBASI2X, namen: Klic dobrote.

© ARO

Slovenija, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.