Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Neznanec v koprski stolnici poškodoval 600 let star kip Žalostne Matere Božje

| 22.11.2016, 13:10

Neznani moški je včeraj nekaj pred 13. uro v koprski stolnici s kladivom razbil stekleno pregrado na oltarju in nato prav tako s kladivom poškodoval dragocen kip Žalostne Matere Božje iz 15. stoletja. Kasneje se je izkazalo, da je neznanec v stolnici poškodoval še en Marijin kip, so sporočili s Policijske uprave Koper. Napad so za naš radio potrdili tudi na škofiji.

"Kaže, da je neznanec, ki je poškodoval oba kipa, kar dokazujejo videoposnetki kamer v stolnici, imel prav načrt poškodovati kipa Matere božje. Kajti oba je poškodoval in obema je poškodoval obraz," je za naš radio povedal tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja. O storilcu še ni nič znanega, a naj bi pa po vsej verjetnosti šlo za duševno moteno osebo.

Povzročena škoda po prvi oceni predstavnikov Cerkve zlasti zaradi dragocenosti kipa znaša okoli 100.000 evrov.

Po neuradnih podatkih pa so kriminalisti na tleh ob oltarju in na razbitem steklu našli sledove krvi. Neznanec naj bi se namreč ob dejanju porezal.

Vodja službe direktorja koprske policijske uprave Dimitrij Marušič je za STA še pojasnil, da kriminalisti danes nadaljujejo z ogledom kraja dogodka.

Poškodovani kip
Poškodovani kip © Škofija Koper

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.