Slavi Košir
Miha Močnik
Marta Jerebič
Kukenbergerjevi (foto: ARO)
Kukenbergerjevi

Inovativni mladi kmet 2016 je ekološki sirar Toni Kukenberger

18.11.2016, 19:31

Predsednik Borut Pahor je držal besedo, ki jo je dal mladim v Zvezi slovenske podeželske mladine in dopoldne, prav na letošnji Dan slovenske hrane, v veliki dvorani predsedniške palače zbral vse letošnje kandidate, ki so se potegovali za laskavi naslov Inovativnega mladega kmeta oziroma kmetice. To je postal ekološki sirar Toni Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem.

Deseti izbor, že tradicionalno ga vsako leto organizirajo v okviru Zveze slovenske podeželske mladine, ki združuje številna društva podeželske mladine iz cele Slovenije, je iz leta v leto težji, je na predstavitvi poudarila Andreja Krt Stopar, višja koordinatorka s področja dopolnilnih dejavnosti in dela z društvi pri Kmetijsko gozdarski zbornici, ki je opravljala tudi vlogo predsednice komisije za izbor mladega inovativnega kmeta.

Po njenih besedah so najboljšega izbrali s pomočjo vrednotenja idej, ki prinašajo dolgoročno korist. To da je inovativnost zmagovalca odlična ideja, vredna posnemanja, je pokazalo tudi glasovanje prek omrežja Facebook, v katerem je letošnji Inovativni mladi kmet Anton Kukenberger prav tako dobil največ glasov.

 

Slovesna podelitev v predsedniški palači
Slovesna podelitev v predsedniški palači © NT/UPRS

Predsednik Borut Pahor, ki je v predsedniški palači gostil prireditev ob jubilejni 10. razglasitvi inovativnega mladega kmeta oziroma kmetice je v nagovoru povedal, da "z veliko pozornostjo in hvaležnostjo spremlja delo Zveze slovenske podeželske mladine in vseh, ki se tako ali drugače ukvarjajo z razvojem podeželja. Razumemo vrednost in pomen, ki ju imajo mladi gospodarji in mladi inovativni kmetje za slovensko podeželje in ko govorimo o kmetu, pomislimo na tradicijo. A govorimo tudi o mladem, inovativnem kmetu. Ti pa so navdih, saj mlade ljudi spodbujajo, da svojo prihodnost namenijo življenju in delu na podeželju. Žlahtno tradicijo želijo ohranjati in hkrati stremeti k nečemu boljšemu. Zato si zaslužijo besede našega skupnega občudovanja," je zbrane opozoril predsednik Pahor.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič pa je po podelitvi povedal, da so veseli, da na kmetijah imajo izobražene, podjetne in inovativne naslednike. Prav to je namreč namen te akcije, saj že desetletje skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine načrtno iščejo in spodbujajo mlade na podeželju, da predstavijo svoje zamisli in ideje, ki prinašajo svež veter v kmetijstvo.

Za naziv Inovativnega mladega kmeta oziroma kmetice se je letos potegovalo šest kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Rok Šiftar iz Polane pri Murski Soboti, Boštjan Kosec iz Malega Brebrovnika pri Ivanjkovcih, Barbara Petrič iz Brezule pri Račah, Damjana Ostanek Heric iz Malih Pec pri Šentvidu pri Stični in Anže Legat iz Hraš pri Lescah. In kot je v zahvali dejal Aktualni zmagovalec Toni Kukenberger si vsi zaslužijo pozornost, saj je skupno vsem, da sicer vsak delajo v svoji panogi, za vsemi pa stoji družina, ki jih podpira.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...