Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež je sklenil pastoralni obisk na Švedskem (foto: RV/AFP)
Papež je sklenil pastoralni obisk na Švedskem

VIDEO: Papež na Švedskem: Blagor tistim, ki molijo za polno občestvo med kristjani

Svet | 01.11.2016, 16:08

Papež Frančišek je sklenil pastoralni obisk Švedske. Drugi in tudi zadnji dan svojega 17. mednarodnega apostolskega potovanja je na športnem stadionu v Malmöju daroval sveto mašo za tamkajšnjo manjšinsko katoliško skupnost, ki šteje 119 tisoč vernikov. Med njimi so številni priseljenci, ki jim je Švedska odprla svoja vrata. Zbrane je nagovoril tako v pridigi kot tudi pred opoldansko molitvijo angelovega čaščenja.

V homiliji je najprej spomnil, da je 1. november ne le praznik proglašenih svetnikov, temveč tudi praznik svetosti. Gre za svetost, ki se včasih ne kaže v velikih dejanjih ali izjemnih uspehih, temveč v zvestobi sredi vsakdana živi zahteve krsta in obstoja v ljubezni do Boga in bližnjega. Takšna zvesta ljubezen pozabi nase in se popolnoma daruje za druge. Tako živijo številne matere in očetje, ki se žrtvujejo za svoje družine in se znajo z veseljem odpovedovati mnogim stvarem, osebnim željam in načrtom, četudi to ni vedno lahko.

Papež med sveto mašo v Molmöju
Papež med sveto mašo v Molmöju © RV/AFP

"Če je kaj, kar je značilno za svetnike, je to, da so zares srečni. Odkrili so skrivnost pristne sreče, ki prebiva v globini duše in ima svoj izvir v Božji ljubezni. Zato za svetnike rečemo, da so blaženi. Blagri so njihova pot, njihov cilj in njihova domovina," je nadaljeval sveti oče. Nato je približal vsebino Jezusovih blagrov in poudaril predvsem blagor krotkim in s tem aktualnost Jezusovega naročila: Učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen (Mt 11,29). Gre za blagost, značilno za svetnike, ki so s svojim življenjem veliko prispevali k medsebojni povezanosti ljudi. Navedel je pred kratkim razglašeno svetnico Marijo Elizabeto Hesselblad in sveto Brigito švedsko, sozavetnico Evrope, ki sta molili in delali za povezanost med kristjani.

Papež Frančišek je nanizal šest novih blagrov oziroma blagrov, ki smo jih poklicani živeti v sedanjem času, če želimo biti zvesti Jezusu in njegovemu življenjskemu slogu. "Blagor tistim, ki molijo in si prizadevajo za polno občestvo med kristjani. Vsi ti so prinašalci Božjega usmiljenja in njegove nežnosti in bodo zagotovo od njega prejeli zasluženo plačilo," je med drugim poudaril.

Sveti oče je pridigo sklenil s povabilom, naj naši Nebeški Materi, Kraljici vseh svetih, zaupamo svoje namene in pogovore v iskanju polnega občestva vseh kristjanov, da bomo svetost dosegli v edinosti.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek izrazil hvaležnost Bogu in krajevni Cerkvi za tokratno apostolsko potovanje. Zahvalil se je tudi vodstvu Svetovne luteranske zveze, ekumenskim delegacijam in diplomatskemu zboru, prisotnemu pri slavju. Katoličane je sveti oče spomnil, da so del velike družine, ki jo podpira široko medsebojno občestvo. Do bratov in sester ostalih krščanskih Cerkva naj gojijo veliko spoštovanje in solidarnost ter naj bodo s svojim življenjem luč in sol za druge.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...