Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Škof Lipovšek ob začetku pogreba žrtev iz Hude Jame: Sprava je mogoče le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati

Slovenija | 03.10.2016, 14:17

Z obredom, ki ga je dopoldne pri kapelici ob vhodu v rov svete Barbare v Hudi Jami pri Laškem vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, se je simbolično začel javni pogreb 800 do zdaj izkopanih žrtev iz tamkajšnjega množičnega morišča in grobišča. Njihove posmrtne ostanke bodo prepeljali na pokopališče Dobrava pri Mariboru, kjer bo 27. oktobra pogrebno slovesnost vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Obeh dogodkov, tako današnjega kot tistega konec meseca, se bodo poleg svojcev žrtev in predstavnikov civilnih združenj, ki jih zastopajo, udeležili predstavniki oblasti, tudi predsednik države Borut Pahor.

Slovesnost se je začela pred rovom, ko so sodelavci pogrebne službe iz rova prinesli krsto in jo postavili na voziček pred kapelico. Simbolično a zelo pomenljivo. Ljudje so prišli od vsepovsod, bili so Slovenci in Hrvati, spokojna tišina ob krsti, ki so jo nekateri tudi pokropili. Nato je celjski škof odšel v rudniški rov, kjer je blagoslovil vse žrtve Hude Jame. Slovesnost se je začela po prihodu predsednika države Pahorja in s pesmijo "V nebesih sem doma". Celjski škof je po besednem bogoslužju izrazil hvaležnost vsem, ki so pomagali, da je do tega dejanja prišlo.

"Sprava je mogoče le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja. Jezus pravi, da je zato rojen in je zato prišel na svet, da spriča resnico," je v kratki pridigi dejal škof Lipovšek, ki je svoj nagovor naslonil na svetopisemski odlomek iz Ezekielove knjige o kosteh, ki bodo oživele. "Tisti, ki smo že večkrat bili v Hudi Jami smo videli podoben prizor. To grozljivo množico kosti, ki nas pretresa v dno duše in prav na to temo obupa in nemoči sije luč božje besede, ki oznanja, da smrt ni konec, da ni zadnja postaja našega življenja, ampak je prehod v novo in večno življenje," je dejal škof.

Ob sklepu verskega obreda je zazvenela pesem "Polje, kdo bo tebe ljubil". Nato so krsto ob spremljavi trobente iz katere je donela pesem "Domovina" odnesli v pogrebno vozilo, za krsto pa sta šla škof Lipovšek in predsednik Pahor, ki je ob sklepu slovesnosti dejal: "To, da smo danes začeli zares pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov in to je spraviti razklano Slovenijo iz sredine prejšnjega stoletja, utegne za prihodnost našega naroda pomeniti več kot si ta hip predstavljamo. Delo ni končano in še zelo veliko pogovorov, zaupanja, vere v ta skupen napor bo potrebno, da bomo zares lahko enkrat rekli, da so vsi naši mrtvi pokopani in da uživajo mir in da se lahko naši otroci in vnuki v celoti posvetijo novim problemom."

Slovesnosti se je udeležilo več kot 500 ljudi.

Slovo
Slovo © ARO

Predstavniki države in civilne družbe
Predstavniki države in civilne družbe © ARO
Slovo žrtev brez prisotnosti vodstva hrama demokracije in vladnih strank

Pred rov sv. Barbare so poleg škofa Stanislava Lipovška, duhovnikov in predsednika države Boruta Pahorja prišli tudi nekateri predstavniki javnega življenja. Med njimi so bili ministrica za delo Anja Kopač Mrak, predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ter poslanka SDS Eva Irgl, predsednica NSi Ljudmila Novak, predsednik Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman in predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik. Ni pa bilo nikogar od vodstva državnega zbora, niti izmed predsednikov koalicijskih strank.

Da je danes prišlo do tega dejanja ima v veliki meri zasluge prav NSi, ki je vložila zakon o dostojnem pokopu. Predsednica Novakova je izrazila zadovoljstvo, da so se zadeve le začele premikati. "Mrtvi bodo našli svoj mir, živi pa bomo lažje vzpostavili dialog," je dejala in pojasnila, da si po dolgih letih čakanja, prelaganja odgovornosti in nesporazumov še kakšno leto nazaj takšnega poteka dogodkov ni bilo mogoče niti zamisliti. Dodala je, da jo veseli, da je k izboljšanju situacije pripomogel tudi zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, katerega pobudnica je bila NSi.

Podobno je o zakonu dejal tudi zgodovinar Mitja Ferenc, ki je bil leta 2009 poleg ob odprtju rova in je bil priča groznim prizorom v njem. "Je sicer preteklo kar sedem let, da se je optika tistih, ki v državi odločajo spremenila in omogočila, tudi na podlagi novega zakona, da stvari končno začnejo potekati tako, kot si želimo. Ni še vse. Daleč od vsega, da bi bilo idealno, vendar voz je krenil. Želimo si, da bi pokopi potekali kontinuirano, da jih ne bi ponovno prekinila kakšna prehuda jama."

Tudi Dežman je dejal, da je z današnjim začetkom pogreba narejen velik korak naprej. "Temeljno gonilo, ki ga vidimo v teh zadnjih mesecih je le iskreno prizadevanje vseh, da bi nekaj naredili. Upam, da civilnodružbene skupine pogreba ne bodo videle kot prizorišče manifestacije ampak bodo raje same kaj naredile," je dejal.

Izkop žrtev iz Hude Jame ter njihov pogreb na urejenem pokopališču sta velik napredek, pa je dejal tudi predsednik Nove Slovenske zaveze Sušnik. "Zelo vesel sem, da je do tega prišlo. Prepričan sem, da je to prvi korak, da bo narod v svojo zavest spravil tragedijo naše zgodovine. Ko bodo vsi pokopani, se bomo lahko začeli pogovarjati, da smo se približali civilizaciji."

Da so se zadeve začele premikati pozitivno, so zadovoljni tudi na občini Laško. "Zelo sem vesel, da se je zadeva premaknila naprej. Da se vsa trupla iz Hude Jame prenesejo na neko kulturno grobišče," je dejal podžupan Jože Senica.

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov več kot 3000 žrtev je sicer predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta.

Borut Pahor in škof Stanislav Lipovšek
Borut Pahor in škof Stanislav Lipovšek © ARO

Borut Pahor
Borut Pahor © ARO

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...