Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Sveti oče med opoldanskim nagovorom (foto: RV/ANSA)
Sveti oče med opoldanskim nagovorom

Papež Frančišek: Pogumno stopajmo proti toku posvetne miselnosti!

Svet | 18.09.2016, 15:53

V Genovi danes končujejo italijanski narodni evharistični kongres. Vernikom, zbranim na tem slavju, in vsem Italijanom je papež Frančišek opoldne namenil poseben pozdrav in spodbudo k poživitvi vere v zakramentu evharistije, v katerem častimo Kristusa, ki je vir življenja in upanja za vsakega človeka. Vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra v Vatikanu, pa je sveti oče spregovoril o vsebini današnjega evangeljskega odlomka. Jasno jim je približal dejstvo, da v življenju ne moremo hoditi hkrati po dveh nasprotnih poteh.

Evangeljski odlomek, ki govori o ravnanju krivičnega oskrbnika (Lk 16.1-13), nas vabi k premisleku o dveh nasprotujočih si življenjskih slogih: posvetnem in evangeljskem. Znano je, da posvetni slog ni skladen z Jezusovim duhom, je zatrdil papež Frančišek. Opozoril je, da omenjeni krivični oskrbnik nikakor ni vzor za posnemanje. Od njega se lahko učimo samo prebrisanosti, iznajdljivosti. Spomnil je, da moramo na posvetno iznajdljivost odgovarjati s krščansko iznajdljivostjo in prebrisanostjo, ki je dar Svetega Duha. Gre za to, da se moramo pozorno izmuzniti posvetnim vrednotam, ki so všeč hudemu duhu, in tako živeti skladno z evangelijem. Dejal je, da se posvetni duh kaže v podkupovanju, goljufijah, nasilju in tvori zgrešeno pot, ki je pot greha. Zlahka se začne z majhnimi rečmi, ki vodijo kot veriga k vse večjim. Medtem ko je duh evangelija nekaj resnega in hkrati napolnjuje z veseljem. Od človeka terja zavzetost, poštenje, korektnost, spoštovanje dostojanstva drugih in čut dolžnosti. Takšna je po besedah svetega očeta kristjanova iznajdljivost. "V življenju se moramo nujno odločiti za izbiro med dvema potema: med poštenostjo in nepoštenostjo, med zvestobo in nezvestobo, med sebičnostjo in altruizmom, med dobrim in zlim. Ne moremo nihati med eno in drugo potjo, saj potekata na osnovi dveh nasprotujočih si miselnosti," je bil jasen papež Frančišek. Nato je poudaril pomen osebne odločitve za določeno smer. "Ko izberemo tisto pravo, stopajmo po njej z zavzetostjo in odločnostjo in se izročajmo Božji milosti in podpori Svetega Duha. Krepak in odločen je zaključek tega evangeljskega odlomka: Noben služabnik ne more služiti dvema gospodoma: ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega preziral. Ne morete služiti Bogu in mamonu (v 13)."

Ob koncu je sveti oče spodbudil, naj sledimo Jezusovemu povabilu in izberemo evangeljsko pot poštenja, jasnosti namenov in obnašanja, medsebojne povezanosti in tako postanemo tvorci pravičnosti in prinašalci upanja za človeštvo. "V zastonjskem razdajanju samih sebe bratom in sestram služimo pravemu gospodarju, ki je Bog." Priprošnja Božje Matere Marije naj nas po besedah papeža Frančiška podpira, da bomo v zvestobi Jezusu in evangeliju pogumno stopali proti toku posvetne miselnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...