Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Samostan v Mekinjah (foto: nn)
Samostan v Mekinjah

Sestre uršulinke samostan v Mekinjah podarile kamniški občini

Slovenija | 12.09.2016, 17:15

Po večletni negotovosti in finančni stiski je skupnost sester uršulink s podpisom darilne pogodbe Občini Kamnik podarila samostan v Mekinjah in zemljišče znotraj obzidja. Sprva je nameravala objekt prodati, a med ponujenimi kupci ni našla takšnega, ki bi mu lahko zaupala nadaljnjo uporabo prostorov. Nato se je skupnost sester uršulink po temeljitem premisleku in po spodbudi papeža Frančiška samostan odločila podariti. Kamniška občina se je zavezala, da ga bo uporabljala na spoštljiv in zgodovinskemu duhu primeren način.

Po več kot 112 letih bivanja se s podpisom darilne pogodbe, vredne dobre tri milijone evrov, uršulinke v Mekinjah poslavljajo od samostana, zgrajenega leta 1300, sprva za klarise. Kot je povedala provincialna predstojnica uršulink Rimske unije s. Zorica Blagotinšek, je samostan v Mekinjah častitljiv spomenik duhovnosti in kulture ter del krajevne identitete. Močno so si prizadevale, da bi samostan obnovile. V stiski so se še posebej znašle leta 1990, ko so sicer dobile nazaj drugi del stavbe, ne pa tudi finančnih sredstev, ki bi pomenila povračilo za pretekli odvzem lastnine. "Iskale smo rešitev za neobnovljeni del stavbe, a takrat nismo našle posluha, da bi se stavbo uporabilo za potrebe kraja, za vrtec, dom starejših ipd. … Zato smo se odločile, da stavbo odtujimo. Vzdrževanje celotne stavbe bi za nas predstavljalo stroške, ki jih ne bi mogle pokriti s prihodki, ki jih imamo. Težko smo gledale, kako pred našimi očmi del samostana propada."

S pomočjo posebne komisije so začele iskati kupca, a zanimanja ni bilo. Nato so se pred tremi leti odločile za donacijo. K temu je dodatno pripomogla papeževa pobuda, naj redovne skupnosti prostore, ki jih ne uporabljajo ali jih ne morejo uporabljati, podarijo. Ker ima ljubljanska nadškofija po besedah s. Zorice Blagotinšek za pastoralno delo že dovolj stavb ter tudi veliko stavb za vzdrževanje, prav tako bi bil samostan preveliko breme za mekinjsko župnijo, so se začele pogovarjati z Občino Kamnik. Uršulinke so želele, da ta velik kulturni spomenik ostane del domačega okolja. "Občinski svet Občine Kamnik je nato 21. oktobra 2015 izglasoval, da Občina Kamnik sprejme dar samostana. V darilni pogodbi je zapisano, da se obdarjenec zaveže uporabljati dar na spoštljiv način, tako da se spoštuje zgodovina objekta in njena prejšnja namembnost. Upamo, da ga bo občina znala ovrednotiti, dati v prave roke in uporabiti za prave potrebe okolja. Komisiji, ki bo pripravila načrt glede uporabe, želimo dobro in konstruktivno delo," je ob predaji samostana v Mekinjah dejala uršulinka, s. Zorica Blagotinšek.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...