Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Mleko (foto: Glas dežele)
Mleko

Znane so podpore za redukcije mleka

07.09.2016, 10:22

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je sredi julija ministrom povezave pristojnim za kmetijstvo predstavil sveženj dodatnih ukrepov pomoči pri soočanju z mlečno krizo. Takrat je tudi napovedal, da naj bi do sredine septembra dogovorili tehnične podrobnosti izvedbe paketa pomoči, ki naj bi obsegal dva stebra.

Prvi steber pomoči, vreden 150 milijonov evrov, naj bi namenili za zmanjšanje pridelave surovega mleka, drugi steber, vreden 350 milijonov evrov, pa naj bi razdelili državam članicam, da oblikujejo lastne ukrepe za pomoč svojim kmetom.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj objavilo okvirne pogoje kandidiranja za pomoč v prvem stebru. Kmetije, ki se bodo odločile za sodelovanje v ukrepu in bodo znižale količino oddanega mleka v mlekarno, bodo prejele nadomestilo v višini 14 centov na liter zmanjšane oddaje v referenčnem obdobju. Predvidenih t.i. trimesečnih redukcijskih obdobij je več in sicer prvo od oktobra do decembra 2016, drugo od novembra 2016 do januarja 2017, tretje od decembra 2016 do februarja 2017 in četrto od januarja do marca 2017. Referenčne količine, na katere bodo izračunali zahtevano znižanje oddaje mleka za posamezno kmetijo so podatki o oddaji mleka mlekarnam pred letom dni.

Bo kdo pomoč lahko dobil dvakrat?

Vsaka kmetija lahko v shemi pomoči sodeluje le enkrat, da pa bi se količine oddanega mleka hitreje znižale pridelovalcem mleka, ki se bodo za vstop v shemo odločili že v prvem obdobju ponujajo možnost, da sodelujejo še drugič v četrtem redukcijskem obdobju od januarja do marca 2017.

Glede na razmere na mlečnem trgu pa je vprašljivo, če bo do četrtega redukcijskega obdobja sploh prišlo. Shema pomoči je namreč zasnovana tako, da se v primeru predčasne porabe sredstev shema prekine v redukcijskem obdobju, v katerem so bila sredstva porabljena.

Kako do pomoči?

Slovenski pridelovalci mleka, ki želijo sodelovati v shemi, morajo najkasneje do 21. septembra posredovati vlogo z zahtevanimi prilogami na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, če želijo sodelovati v shemi za prvo redukcijsko obdobje. Obrazci naj bi bili na spletni strani Agencije dostopni od 12. septembra naprej.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...