Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Mleko (foto: Glas dežele)
Mleko

Znane so podpore za redukcije mleka

Kmetijstvo | 07.09.2016, 10:22

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je sredi julija ministrom povezave pristojnim za kmetijstvo predstavil sveženj dodatnih ukrepov pomoči pri soočanju z mlečno krizo. Takrat je tudi napovedal, da naj bi do sredine septembra dogovorili tehnične podrobnosti izvedbe paketa pomoči, ki naj bi obsegal dva stebra.

Prvi steber pomoči, vreden 150 milijonov evrov, naj bi namenili za zmanjšanje pridelave surovega mleka, drugi steber, vreden 350 milijonov evrov, pa naj bi razdelili državam članicam, da oblikujejo lastne ukrepe za pomoč svojim kmetom.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj objavilo okvirne pogoje kandidiranja za pomoč v prvem stebru. Kmetije, ki se bodo odločile za sodelovanje v ukrepu in bodo znižale količino oddanega mleka v mlekarno, bodo prejele nadomestilo v višini 14 centov na liter zmanjšane oddaje v referenčnem obdobju. Predvidenih t.i. trimesečnih redukcijskih obdobij je več in sicer prvo od oktobra do decembra 2016, drugo od novembra 2016 do januarja 2017, tretje od decembra 2016 do februarja 2017 in četrto od januarja do marca 2017. Referenčne količine, na katere bodo izračunali zahtevano znižanje oddaje mleka za posamezno kmetijo so podatki o oddaji mleka mlekarnam pred letom dni.

Bo kdo pomoč lahko dobil dvakrat?

Vsaka kmetija lahko v shemi pomoči sodeluje le enkrat, da pa bi se količine oddanega mleka hitreje znižale pridelovalcem mleka, ki se bodo za vstop v shemo odločili že v prvem obdobju ponujajo možnost, da sodelujejo še drugič v četrtem redukcijskem obdobju od januarja do marca 2017.

Glede na razmere na mlečnem trgu pa je vprašljivo, če bo do četrtega redukcijskega obdobja sploh prišlo. Shema pomoči je namreč zasnovana tako, da se v primeru predčasne porabe sredstev shema prekine v redukcijskem obdobju, v katerem so bila sredstva porabljena.

Kako do pomoči?

Slovenski pridelovalci mleka, ki želijo sodelovati v shemi, morajo najkasneje do 21. septembra posredovati vlogo z zahtevanimi prilogami na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, če želijo sodelovati v shemi za prvo redukcijsko obdobje. Obrazci naj bi bili na spletni strani Agencije dostopni od 12. septembra naprej.

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...