Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mleko (foto: Glas dežele)
Mleko

Znane so podpore za redukcije mleka

Kmetijstvo | 07.09.2016, 10:22

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je sredi julija ministrom povezave pristojnim za kmetijstvo predstavil sveženj dodatnih ukrepov pomoči pri soočanju z mlečno krizo. Takrat je tudi napovedal, da naj bi do sredine septembra dogovorili tehnične podrobnosti izvedbe paketa pomoči, ki naj bi obsegal dva stebra.

Prvi steber pomoči, vreden 150 milijonov evrov, naj bi namenili za zmanjšanje pridelave surovega mleka, drugi steber, vreden 350 milijonov evrov, pa naj bi razdelili državam članicam, da oblikujejo lastne ukrepe za pomoč svojim kmetom.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj objavilo okvirne pogoje kandidiranja za pomoč v prvem stebru. Kmetije, ki se bodo odločile za sodelovanje v ukrepu in bodo znižale količino oddanega mleka v mlekarno, bodo prejele nadomestilo v višini 14 centov na liter zmanjšane oddaje v referenčnem obdobju. Predvidenih t.i. trimesečnih redukcijskih obdobij je več in sicer prvo od oktobra do decembra 2016, drugo od novembra 2016 do januarja 2017, tretje od decembra 2016 do februarja 2017 in četrto od januarja do marca 2017. Referenčne količine, na katere bodo izračunali zahtevano znižanje oddaje mleka za posamezno kmetijo so podatki o oddaji mleka mlekarnam pred letom dni.

Bo kdo pomoč lahko dobil dvakrat?

Vsaka kmetija lahko v shemi pomoči sodeluje le enkrat, da pa bi se količine oddanega mleka hitreje znižale pridelovalcem mleka, ki se bodo za vstop v shemo odločili že v prvem obdobju ponujajo možnost, da sodelujejo še drugič v četrtem redukcijskem obdobju od januarja do marca 2017.

Glede na razmere na mlečnem trgu pa je vprašljivo, če bo do četrtega redukcijskega obdobja sploh prišlo. Shema pomoči je namreč zasnovana tako, da se v primeru predčasne porabe sredstev shema prekine v redukcijskem obdobju, v katerem so bila sredstva porabljena.

Kako do pomoči?

Slovenski pridelovalci mleka, ki želijo sodelovati v shemi, morajo najkasneje do 21. septembra posredovati vlogo z zahtevanimi prilogami na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, če želijo sodelovati v shemi za prvo redukcijsko obdobje. Obrazci naj bi bili na spletni strani Agencije dostopni od 12. septembra naprej.

Kmetijstvo
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...