Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Slovenija moja dežela

22.06.2016, 10:15

Prepričan sem, da se vam ob omembi naslova v mislih že vrtijo podobe s soncem obsijane Logarske doline in biseri z različnih koncev naše domovine Slovenije. In čeprav je medijska akcija bila v osemdesetih letih namenjena najprej promociji slovenskega turizma in naših lepot tujim obiskovalcem ter tudi spodbudi domačih ljudi, da bi znali ceniti te lepote in jih tudi vzdrževati ter prijazno ponuditi obiskovalcem, je z lipovim listom, podobami slovenskih biserov in sloganom "Slovenija moja dežela" postala nekaj več, veliko več.

O ozadjih ustvarjanja akcije in vseh spremljevalnih aktivnosti je za naš radio spregovoril Peter Bergant, eden od velike skupine kreativnih ljudi, ki so takrat ustvarjali te slogane, ki so postali zimzeleni in bi vsekakor zaslužili, da postanejo posebej varovano narodno blago.

Peter Bergant pravi, da v začetku ni bil v igri samo lipov list, ampak tudi nagelj in žitni klas. Vendar so skrbne raziskave in anketiranja pokazale, da nam je Slovencem najbolj blizu lipov list: " Lipa je zgleda v slovenskem človeku precej prisotna, iz nje se delajo vse sorte stvari, tudi bogki, lipov les je namreč mehek, zgleda da je slovenska duša nagnjena na to plat mehkobe; pod lipami se je moževalo, pod lipami so se srečevali ljudje po maši, pod lipami so nekoč s pogovorom reševali probleme v skupnostih, skratka, lipov list je zmagal in se ga je potem vkomponiralo v ta simbol Slovenije."

Peter Bergant
Peter Bergant © ARO

Na izgled filmčka je odločilno vplival režiser Jaka Judnič, eden najboljših slovenskih režiserjev na področju oglaševanja, pravi Peter Bergant. Zgodbo je postavil v okvir in ta okvir je našel v osebi možakarja, ki v s soncem obsijanem okolju Logarske doline riše dobrodošlico. V ta okvir je potem spravil številne prizore od pogrinjanja mize, slovenskih lipicancev, potice, striženja žive meje, postavljanja ograde, urejanja plaže....

Slovenija Moja dežela
Slovenija Moja dežela © SMD

Slovenija moja dežela
Slovenija moja dežela © SMD

Vse skupaj je bilo podkrepljeno z odlično glasbo Janija Goloba, besedilo, ki ga je prispeval Dušan Velkavrh pa so zapeli Oto Pestner & Nada Žgur z vokalno zasedbo Strune:

"Moja dežela, to je njena lepota, moja dežela, mi smo njeni ljudje, lepota dežele je sloves njen, njeni ljudje, smo njeno ime, ponosno ime."

Slovenija moja dežela
Slovenija moja dežela © SMD

Celotno zgodbo bomo odstrli v petkovem nočnem programu, kmalu po polnoči. Vabljeni k bedenju in praznovanju!

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...