Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Vojaški kaplani Pregelj, p. Muhič in Mesaričeva o domoljubju v SV

Slovenija | 14.06.2016, 15:53

Še dober teden nas loči do obhajanja 25-letnice slovenske samostojnosti. V tednu pred obletnico bomo na Radiu Ognjišče predvajali različne pogovore s posamezniki, ki so pomagali pri osamosvajanju oziroma, ki danes oblikujejo Slovenijo kot takšno. Najprej ste lahko prisluhnili, kako na samostojno pot, predvsem pa na odnos do države gledajo namestnik vojaškega vikarja za Katoliško Cerkev v Slovenski vojski Milan Pregelj, vojaški kaplan p. Vito Muhič in evangeličanska duhovnica v Slovenski vojski Violeta Vladimira Mesarič.

"Človek kot duhovno bitje mora rasti in delovati na vseh področjih. Na domoljubju, na verskem področju, torej na vseh področjih, ki nas plemenitijo in delajo odprte," meni Pregelj. Dodaja, da gresta vera in vojska skupaj z roko v roki, saj je vojak najprej človek. "Velikokrat sicer zmotno mislimo, da je vojak namenjen ubijanju, vendar vojak je v prvi vrti namenjen obrambi šibkejšega in tukaj noter vera popolnoma sovpada z njegovim poslanstvom."

Da se da domoljubje graditi tudi preko vere pa je v nadaljevanju poudaril p. Muhič. "Skozi zgodovino je bila prav vera tista, ki je domoljubje tudi spodbujala. Ponos na svoj jezik, svojo domovino, tudi na vero na kateri rastejo vse tiste dobre stvari. Zdi se mi, da tudi v vojski smo k temu še posebej poklicani, da spodbujamo ljubezen do domovine in tudi do vere."

Veliko vlogo vojaških kaplanov pri spodbujanju domoljubja med vojaki vidi tudi Mesaričeva. "Mislim, da smo lahko celo tukaj eni od ključnih dejavnikov in sicer negovanje vrednot, spoštovanje sebe, svoje preteklosti, spoštovanje in skrb za svoje bližnje, pri čemer seveda mislim tako na najožje, kot tudi na sodržavljane in seveda spoštovanje svoje domovine."

Sogovorniki so Sloveniji zaželeli vse lepo ob prazniku. P. Muhič je dejal, da se je v 25. letih zgodilo veliko lepih trenutkov, ki jih je potrebno ohranjati oziroma kar nadgrajevati. "Predvsem si želim blagoslova za vse nas, da bi znali skupaj pogledati na preteklost in s hvaležnostjo videti, da je bilo veliko dobrega," je poudarila Mesaričeva, Pregelj pa dodal: "Zagotovo se mi zdi da manjka nekaj tistega zanosa, ki je vlada pred 25. leti ob osamosvajanju. Zdi pa se mi, da je do tega prišlo tudi zaradi mlačnosti in skoraj da iz javnosti izvzetega vživljanja po veri."

Slovenija, Radijski utrip
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...