Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Poskus vojaškega udara v Turčiji (foto: RV/AFP)
Poskus vojaškega udara v Turčiji

Razmere v Turčiji se po poskusu vojaškega udara umirjajo

Svet | 16.07.2016, 19:01

Razmere v turških mestih so se po spodletelem poskusu vojaškega udara precej umirile. Streljanja ni več slišati, a mnogi se sprašujejo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Po zadnjih podatkih so bili ubiti sto štirje pučisti in še 161 ljudi, 1.440 je ranjenih. Oblasti so prijele več kot 2.800 vojakov, ki naj bi bili vpleteni v dogajanje. Za zapahi naj bi pristalo tudi deset članov najvišjega pravosodnega organa v državi, razrešenih je 2.745 sodnikov.

Turški novinar in politični analitik Hakan Aksaj je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da se je vse dogajalo ponoči in da so ljudje presenečeni, nihče ne ve, kdo je to storil in zakaj. Precej jih ostaja na ulici, potem ko jih je k temu prek SMS sporočil pozval predsednik države Recep Tayyip Erdogan. Ta je iz Carigrada, kamor je prispel z dopusta, odpotoval v Ankaro, kjer se je na izredni seji zbral parlament.

Yildirim s prstom pokazal na verskega voditelja Gulena

Nekateri vojaški udar pripisujejo verski opoziciji, spet drugi so prepričani v zrežiranost celotnega dogajanja z namenom okrepitve položaja vladajočih političnih sil. Turški premier Binali Yildirim je s prstom pokazal na podpornike verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Tega je označil za vodjo teroristične organizacije in kritiziral ZDA, ki ga ne želijo izročiti. Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da bo svetovna velesila sodelovala v preiskavi. Ankaro je povabil, naj z njimi deli dokaze proti Gulenu. Ta živi v mestecu v ameriški zvezni državi Pensilvaniji in je v izjavi za javnost vse očitke že zavrnil. Zagotovil je, da z vojaškim udarom nima nič in ga je obsodil.

Merklova turške oblasti pozvala, naj ravnajo skladno s pravno državo

Po poročanju turških medijev, ki navajajo neuradne vire, naj bi bili vojaki, ki so sodelovali v poskusu vojaškega udara, tarča nasilja in celo linčanj. Na družbenih omrežjih so se začeli vrstiti različni posnetki, ki pričajo o tem. Turške oblasti so začele čistiti tudi sodni sistem. Niso razrešile le 2.745 sodnikov, ampak tudi pet članov Visokega sveta sodnikov in tožilcev ter jih najmanj 10 tudi aretirale. Kot najvišji predstavnik sodstva je za zapahi pristal tudi ustavni sodnik Alparslan Altan, česa je obtožen, ni znano. Turške oblasti iščejo še 140 članov kasacijskega sodišča, nemška kanclerka Angela Merkel jih je pozvala, naj vodje poskusa vojaškega udara obravnavajo skladno s pravno državo. Voditelji držav članic Evropske unije so medtem v skupni izjavi poudarili, da napetosti ni mogoče rešiti z orožjem.

Ožina Bospor spet odprta, letala Turkish Airlines znova v zraku

Zaradi varnostnih razlogov za nekaj časa ni bila dovoljena plovba tankerjev skozi morsko ožino Bospor, a ta je zdaj zanje znova odprta. Prav tako po običajnih voznih redih spet leti letalska družba Turkish Airlines. Pred tem je odpovedala 32 letov, 35 letal je preusmerila.

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...