Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Bolčina o razsodbi v primeru Vatileaks2: Pričakovano in pravično

Svet | 08.07.2016, 10:56

V sodnem procesu zaradi posredovanja in objave zaupnih vatikanskih dokumentov, kar je postalo v javnosti znano kot afera Vatileaks2, je sodišče dva od petih obtožencev obsodilo na večmesečno zaporno kazen, tri obtožene, med njimi sta dva preiskovalna novinarja, pa oprostilo. Spomnimo, da sta novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi novembra lani objavila knjigi, v kateri sta objavila zaupne dokumente iz Vatikana. Knjigi najvišje prelate obtožujeta življenja v izjemnem luksuzu in upiranja prizadevanjem za očiščenje vatikanskih financ.

Duhovnik iz Štandreža Karlo Bolčina ni presenečen nad razsodbo vatikanskih sodnikov. "Rekel bi, da je bil razsodba pričakovana iz čisto preprostega vzroka. Kazen je doletela tiste osebe, ali tisto osebo, ki so prestopile zakon, ki velja v vatikanski državi oziroma pri Svetem sedežu."

"Danes je zgodovinski dan. To je temelj demokracije in svobode medijev," je po objavi razsodbe dejal oproščeni novinar Nuzzi. Fittipaldi pa je menil, da je Vatikan pokazal "pogum" in dejal, da ni pričakoval, da bo oproščen. "Ne bi rekel, da gre za pogumno dejanje, pač pa gre za pravilno in pravično dejanje. Nuzzi se čudi in pravi, da je to zgodovinski dan in z njim se popolnoma strinjam. vendar ne zaradi sodbe, ki je bila izrečena ampak zaradi oblike s katero je bila izrečena. Kajti ves proces je trajal malo časa in vse je potekalo tako kot mora," je povedal Bolčina.

Zanimivo je, da je bila strokovnjakinja za odnose z javnostmi Francesca Immacolata Chaouqui obsojena na deset mesecev pogojno, španski duhovnik Lucio Vallejo Balda pa na 18 mesecev zapora. "Gotovo je tudi ta gospa sodelovala pri tem dejanju, ki je vredno obsodbe in kazni vendar zaradi njenega stanja, posebej materinstva, je mama nekaj mesečnega otroka, je bilo oproščena in to se mi zdi plemenito iz strani sodstva, ki je to odločilo." Glede duhovnika pa je Bolčina dejal, da je bil ta v službi "in da je na dan, ko je sprejel to službo zaprisegel, da se bo držal pravil in zlasti, da bo molčal glede dokumentov, ki so potrebni molka".

Bolčina je v pogovoru za Radio Ognjišče še dejal, da je ta razsodba tudi neke vrste opozorilo vsem, ki bi se v prihodnje znašli v podobnih primerih.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...