Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Papež Frančišek: Rešitev za Sirijo ni vojaška, ampak samo politična

Svet | 05.07.2016, 13:11

Caritas Internationalis je danes začela s posebno kampanjo za Sirijo. Pobudi za mir v tej deželi se je pridružil tudi papež Frančišek, ki je v videu sporočilu poudaril, da se medtem ko narod trpi, neverjetna količina denarja troši za dobavljanje orožja vojakom. In nekatere države, ki ta orožja dobavljajo, so tudi med tistimi, ki govorijo o miru, je poudaril sveti oče. V sporočilu spodbuja in podpira vse vernike in tiste, ki delajo s Karitas pri izgradnji pravičnejše družbe.

Sveti oče je uvodoma dejal, da želi govoriti o nečem kar zelo žalosti njegovo srce. O vojni v Siriji, ki je že vstopila v svoje peto leto. Po Frančiškovih besedah gre za trenutke neizmernega trpljenja, katerega žrtev je sirski narod, prisiljen preživeti pod bombami ali pa najti poti za beg v druge države ali na območja Sirije, ki so manj razkosana z vojno. Omenil je tudi krščanske skupnosti, katerim Frančišek zagotavlja svojo podporo v diskriminaciji, ki jo morajo prenašati.

"Medtem ko narod trpi, se neverjetna količina denarja troši za dobavljanje orožja vojakom. In nekatere države, ki ta orožja dobavljajo, so tudi med tistimi, ki govorijo o miru." je bil zelo jasen sveti oče, ki se je vprašal, kako verjeti nekomu, ki te z desno roko boža, z levo pa udarja. Kljub temu pa poudarja, da je mir v Siriji mogoč.

Povabil je k molitvi za mir v Siriji in za njen narod med molitvenim bdenjem, ki ga organizira iniciativa, ki je namenjena osveščanju skupin, župnij in skupnosti, da bi širili sporočilo miru, edinosti in upanja. Molitvi pa morajo slediti dela miru. Sveti oče je povabil, naj se obrnejo na tiste, ki so vključeni v mirovna poganja, da bi resno vzeli sporazume in se zavzeli za zagotavljanje humanitarne pomoči. "Vsi morajo spoznati, da rešitev za Sirijo ni vojaška, ampak samo politična. Mednarodna skupnost mora zato podpirati mirovne pogovore za sestavo vlade narodne edinosti."

Sveti oče po poročanju Radia Vatikan še vabi z združenju moči na vseh ravneh, da bi mir v ljubljeni Siriji mogoč.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...