Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Prvi generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji kritičen do prehojene poti

Slovenija | 17.06.2016, 12:30

"Prišli smo tako daleč, da nekdanji udbovci preiskujejo udbovce in zločine," je v predprazničnem pogovoru ob 25-letnici slovenske samostojnosti dejal prvi generalni državni tožilec Anton Drobnič. Kritičen je bil do reševanja vprašanj polpretekle zgodovine. Storilo se je premalo trdi Drobnič.

Glavni raziskovalec Udbe je udbovc, je bil jasen Drobnič. "Želim, da bi se javnost tega zavedla in da bi se zavedli, da je treba iti na volišče in tam izbirat ljudi, ne z lepimi očmi ampak takšne za katere je dokazano vsaj osnovno poštenje."

Glede nerešenih vprašanj polpretekle zgodovine pa je dejal: "Tega vprašanja se sploh nismo lotili. Navidezno se tu pa tam zdi, da smo se ga lotili. Tudi predsednik Pahor daje včasih tak vtis, ampak tudi on je daleč od tega."

Zavrnil je očitke, da sam ni storil dovolj, za preganjanja vojnih zločincev. Povedal je, da je bila ustanovljena posebna skupina tožilcev za preganjane kaznivih dejanj med in po drugi svetovni vojni a je njegova naslednica Zdenka Cerar preganjanja teh zločinov opustila. "Vse je bilo pripravljeno za začetek dela in bi se delo tudi odvijalo, če bi nadaljnji generalni tožilec imel posluh za to. Ker pa se je cela stvar zrušila, politično so prišli na oblast Drnovšek in njegovi, praktično nazaj partija, je pa moja naslednica Zdenka Cerar takoj, ko je prišla na položaj ukinila ta del skupine in vse te spise razpršila nazaj po terenu in so tam obležali, ležijo in bodo ležali."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...