Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Hlebci kruha (foto: ARO)
Hlebci kruha

Na Ptuju diši po krušnih dobrotah

Kmetijstvo | 17.05.2016, 14:23

Na Ptuju se danes odvija še zadnje ocenjevanje pred letošnjo 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Ekipa strokovnjakov namreč ocenjuje več kot 200 krušnih enot, organizatorji pa pričakujejo, da se bo po koncu ocenjevanja število odličij povzpelo krepko čez številko 1000.

Vodja organizacijskega odbora razstave, Peter Pribožič pravi, da je na letošnjih ocenjevanjih sodelovalo približno 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki iz številnih skupin: vina, suho sadje, sokovi, olja, kisi, sadjevci, marmelade, konzervirana zelenjava, kompoti, mesni in mlečni izdelki, žganja, izdelki iz žit in med.

Na ocenjevanje so letos čebelarji poslali 66 vzorcev medu, izrazito čebelarsko obarvan pa bo tudi program razstave v petek 20. maja, ki bo že tradicionalno namenjen obisku otrok iz številnih vrtcev in šol. Sobota bo postregla tudi s predstavitvijo starodobnih traktorjev in druge stare kmetijske mehanizacije, prinesla pa bo tudi podelitev priznanj za vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelado, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja. V nedeljo ob 10.00 bo zahvalno sveto mašo darovaja msgr. Jože Planinšek, razstava pa se bo zaključila s praznikom sira, podelili pa bodo priznanja za izdelke iz žit ter mesne in mlečne izdelke.

Organizatorje veseli, ker se je blagovna znamka Dobrote slovenskih kmetij dobro prijela, na Ptuju pa bo vse dni razstave na voljo bogata ponudba izdelkov sodelujočih kmetij.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.