Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Hlebci kruha (foto: ARO)
Hlebci kruha

Na Ptuju diši po krušnih dobrotah

Kmetijstvo | 17.05.2016, 14:23

Na Ptuju se danes odvija še zadnje ocenjevanje pred letošnjo 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Ekipa strokovnjakov namreč ocenjuje več kot 200 krušnih enot, organizatorji pa pričakujejo, da se bo po koncu ocenjevanja število odličij povzpelo krepko čez številko 1000.

Vodja organizacijskega odbora razstave, Peter Pribožič pravi, da je na letošnjih ocenjevanjih sodelovalo približno 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki iz številnih skupin: vina, suho sadje, sokovi, olja, kisi, sadjevci, marmelade, konzervirana zelenjava, kompoti, mesni in mlečni izdelki, žganja, izdelki iz žit in med.

Na ocenjevanje so letos čebelarji poslali 66 vzorcev medu, izrazito čebelarsko obarvan pa bo tudi program razstave v petek 20. maja, ki bo že tradicionalno namenjen obisku otrok iz številnih vrtcev in šol. Sobota bo postregla tudi s predstavitvijo starodobnih traktorjev in druge stare kmetijske mehanizacije, prinesla pa bo tudi podelitev priznanj za vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelado, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja. V nedeljo ob 10.00 bo zahvalno sveto mašo darovaja msgr. Jože Planinšek, razstava pa se bo zaključila s praznikom sira, podelili pa bodo priznanja za izdelke iz žit ter mesne in mlečne izdelke.

Organizatorje veseli, ker se je blagovna znamka Dobrote slovenskih kmetij dobro prijela, na Ptuju pa bo vse dni razstave na voljo bogata ponudba izdelkov sodelujočih kmetij.

Kmetijstvo
Škofa Peter Štumpf in Janez Kozinc (photo: Tatjana Splichal, Tamino Petelinšek) Škofa Peter Štumpf in Janez Kozinc (photo: Tatjana Splichal, Tamino Petelinšek)

Prav je, da pridejo sveže moči in novi pogledi

Bogu hvala, dragi sobrat, novoimenovani škof Janez in dobrodošel v Murski Soboti. Vsi smo te zelo veseli in Bogu hvaležni za to, da te je izbral in za tvoj pogum, da si sprejel. To so prve besede ...