Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej JermanAndrej Jerman
Alen SalihovićAlen Salihović
Hlebci kruha (foto: ARO)
Hlebci kruha

Na Ptuju diši po krušnih dobrotah

Kmetijstvo | 17.05.2016, 14:23

Na Ptuju se danes odvija še zadnje ocenjevanje pred letošnjo 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Ekipa strokovnjakov namreč ocenjuje več kot 200 krušnih enot, organizatorji pa pričakujejo, da se bo po koncu ocenjevanja število odličij povzpelo krepko čez številko 1000.

Vodja organizacijskega odbora razstave, Peter Pribožič pravi, da je na letošnjih ocenjevanjih sodelovalo približno 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki iz številnih skupin: vina, suho sadje, sokovi, olja, kisi, sadjevci, marmelade, konzervirana zelenjava, kompoti, mesni in mlečni izdelki, žganja, izdelki iz žit in med.

Na ocenjevanje so letos čebelarji poslali 66 vzorcev medu, izrazito čebelarsko obarvan pa bo tudi program razstave v petek 20. maja, ki bo že tradicionalno namenjen obisku otrok iz številnih vrtcev in šol. Sobota bo postregla tudi s predstavitvijo starodobnih traktorjev in druge stare kmetijske mehanizacije, prinesla pa bo tudi podelitev priznanj za vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelado, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja. V nedeljo ob 10.00 bo zahvalno sveto mašo darovaja msgr. Jože Planinšek, razstava pa se bo zaključila s praznikom sira, podelili pa bodo priznanja za izdelke iz žit ter mesne in mlečne izdelke.

Organizatorje veseli, ker se je blagovna znamka Dobrote slovenskih kmetij dobro prijela, na Ptuju pa bo vse dni razstave na voljo bogata ponudba izdelkov sodelujočih kmetij.

Kmetijstvo
Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Melita odhaja, Mavrica ostaja ...

Letošnja jesen je odnesla poletje, prinesla praznovanje naše radijske obletnice, v soboto pa naznanila tudi menjavo na uredniškem mestu revije Mavrica. Otroški mesečnik izhaja pri Založbi Družina, ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...