Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Hlebci kruha (foto: ARO)
Hlebci kruha

Na Ptuju diši po krušnih dobrotah

Kmetijstvo | 17.05.2016, 14:23

Na Ptuju se danes odvija še zadnje ocenjevanje pred letošnjo 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Ekipa strokovnjakov namreč ocenjuje več kot 200 krušnih enot, organizatorji pa pričakujejo, da se bo po koncu ocenjevanja število odličij povzpelo krepko čez številko 1000.

Vodja organizacijskega odbora razstave, Peter Pribožič pravi, da je na letošnjih ocenjevanjih sodelovalo približno 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki iz številnih skupin: vina, suho sadje, sokovi, olja, kisi, sadjevci, marmelade, konzervirana zelenjava, kompoti, mesni in mlečni izdelki, žganja, izdelki iz žit in med.

Na ocenjevanje so letos čebelarji poslali 66 vzorcev medu, izrazito čebelarsko obarvan pa bo tudi program razstave v petek 20. maja, ki bo že tradicionalno namenjen obisku otrok iz številnih vrtcev in šol. Sobota bo postregla tudi s predstavitvijo starodobnih traktorjev in druge stare kmetijske mehanizacije, prinesla pa bo tudi podelitev priznanj za vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelado, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja. V nedeljo ob 10.00 bo zahvalno sveto mašo darovaja msgr. Jože Planinšek, razstava pa se bo zaključila s praznikom sira, podelili pa bodo priznanja za izdelke iz žit ter mesne in mlečne izdelke.

Organizatorje veseli, ker se je blagovna znamka Dobrote slovenskih kmetij dobro prijela, na Ptuju pa bo vse dni razstave na voljo bogata ponudba izdelkov sodelujočih kmetij.

Kmetijstvo
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...