Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Franci Donko (foto: Tanja Dominko)
Franci Donko

Odvzem dečkov: inšpekcijski nadzor ni pokazal nepravilnosti, dvomi ostajajo

Slovenija | 06.04.2016, 15:44

Inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Velenje v primeru namestitve dveh dečkov v rejniško družino ni pokazal nepravilnosti, je danes potrdila ministrica Anja Kopač Mrak. CSD Velenje je po zagotovilih pristojnih otroka v rejniško družino namestil zaradi nesodelovanja starih staršev, in ne zaradi njune starosti ali socialnega položaja. Tako ministrica, vendar pa strokovni svetovalec starih staršev Franc Donko meni drugače.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova je na današnji novinarski konferenci skupaj s povezanimi službami predstavila ugotovitve izrednega nadzora, ki ga je zaradi napotitve dveh dečkov v rejništvo socialna inšpekcija opravila na Centru za socialno delo Velenje. Nepravilnosti v postopku ni bilo. Ministrica sicer razume čustven odziv javnosti, a ta včasih sodi prelahkotno in s premalo podatki. V tem primeru pa nihče ne ve, kaj se je dejansko dogajalo za štirimi stenami. Povedala je še, da se otroka po zagotovilih pristojnih služb v rejniški družini počutita dobro, sta vesela in razigrana.

Direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik pa je pojasnila, da razlog za odvzem otrok niso bili starost ali bivalni pogoji starih staršev. Z družino so sicer delali že več let, še pred rojstvom obeh otrok, je dejal in dodala, da starih staršev niso nikoli izključevali. Ker pa s CSD Velenje nista več hotela sodelovati, so se odločili, da je namestitev v rejniško družino najboljša za korist otrok. Glede načina odvzema otrok, ki so ju na skrivaj odpeljali iz vrtca, pa je sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva pojasnila, da vedno pretehtajo, na kakšen način bi otrokom povzročili najmanj škode. Za takšen način se odločijo, kadar pričakujejo, da bi prišlo še do večje stiske, če bi otroka "iztrgali" starim staršem. Za otroka bi bilo sicer najbolje, če bi ju v rejništvo pripeljala stara starša sama, a to po njenih besedah ni bilo izvedljivo. Strokovni svetovalec starih staršev Franc Donko, tudi sam socialni delavec, pa takole pravi. „Te besede me spominjajo na to, da si včasih kakšen center za socialno delo in strokovne sodelavke jemljejo vlogo jasnovidcev, v kateri bodo oni odločili, kaj bo za otroke v prihodnje najbolje. Treba je pogledati ta dva otroka tukaj in zdaj, imata vso podporo in ljubezen, zato odločno nasprotujem manipulacijah Kuzmanič Korve, ki potrjujejo samo to, da se zavzema za opravičevanje ravnanja svojih poklicnih kolegic.“ V ponedeljek ob 15. uri pripravljajo pred ministrstvom tudi protestni shod. Pred Centrom za socialno delo Velenje se je že danes zbralo nekaj deset ljudi, ki so podprli prizadevanja starih staršev dveh dečkov, ki so ju napotili v rejništvo. Stara starša sta ob tem zatrdila, da sta želela sodelovati s CSD Velenje, a da sta pred obiskom rejnikov želela videti dokument, ki je njiju opredelil kot neprimerna za rejništvo.

Shoda se je s Koroške, od koder sta stara starša, udeležil tudi predsednik vaške skupnosti Pameče-Troblje Andrej Breznik, ki je dejal, da se je starima staršema zgodila velika krivica. Nihče ne njima ne ostalim ni uradno povedal, kaj je pravi razlog, da nista primerna za rejnika, je dejal novinarjem. "Tega, da so delali po pravilih, kot je treba, ne sprejemamo. Vrana vrani ne izkljuje oči," je dodal Breznik in navedel še, da bodo več kot 3000 zbranih podpisov podpore prizadevanjem starih staršev kmalu odnesli ministrici za delo ter varuhinji človekovih pravic.

Kot kaže, se ministrici Anji Kopač Mrak zaradi zgodbe z dečkoma obeta interpelacija. Zanjo obstajajo številni razlogi, je po tistem, ko je to možnost na Twitterju omenil prvak SDS Janez Janša, v izjavi povedal poslanec Žan Mahnič. Dogodki na CSD Velenje, povezani s skrbništvom dveh dečkov, so po njegovem mnenju le vrh ledene gore, zato bo SDS interpelacijo tudi vložila. Za ta korak je potrebnih 10 poslanskih podpisov.

Slovenija, Politika, Sociala
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...