Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Predavatelj Jaklič kritičen do predstavitve kandidatov za ustavne sodnike

Slovenija | 02.04.2016, 12:31

Nedavno je bil pri predsedniku države posvet, na katerem je večina nekdanjih ustavnih sodnikov izrazila pomisleke o javni predstavitvi kandidatov za ustavne sodnike pred odločanjem v državnem zboru. Glede nazorske uravnoteženosti ustavnega sodišča so se strinjali, da je pomembna, razhajali pa so se glede tega, kako jo doseči. Nekatere izjave ustavnih sodnikov in namere predsednika države Boruta Pahorja je za naš radio komentiral predavatelj na Harvardu dr. Klemen Jaklič.

Predsednik republike razmišlja o tem, da bi se morali izbrani kandidati za ustavne sodnike še pred potrditvijo v državnem zboru javno predstaviti pred novinarji. "Naš medijski prostor ni povsem pluralen. Je daleč od idealnega in tudi vem, da mediji zelo kreirajo ta prostor. Nenazadnje tudi v mojem primeru, ko sem kandidiral za evropskega sodnika. Dva dni pred glasovanjem so se pojavili članki v nekaterih medijih: Češ Janšev podpornik, ki hodi pred sodišče. S tem so po mojem trdnem prepričanju želeli prestrašiti poslance naj zame ne glasujejo. Bil sem samo enkrat pred sodiščem po tem, ko je bila odločitev že sprejeta. Pa tudi, če bi bil petdesetkrat krat ali pa stokrat, ne vidim v tem nikakršnega problema," je dejal Jaklič, ki prav tako ne podpira predloga Matevža Krivica, da bi predstavitev morala potekati pred nekdanjimi ustavnimi sodniki. "Ta predlog se mi zdi morda celo najbolj neokusen. Zakaj? Zato ker enostavno ti ustavni sodniki, ki smo jim imeli do sedaj, -z vsem spoštovanjem do njih in tudi velika večina je delo dobro opravila, čeprav nisem jaz tisti, ki ocenjuje,- so še vedno pravniki oz. tisti letniki, ki so se izobraževali v času prejšnjih režimov. Pravo so študirali takrat, magisterije in doktorate so delali iz tistega prava, ki je diametralno nasprotno temu pravu, še posebej na področju ustavnega prava."

Po mnenju nekdanjega ustavnega sodnika Lovra Šturma je idealno, če je približno polovica sodnikov enega nazora, druga polovica pa drugega, to pa zato, da se lahko na ustavnem sodišču slišijo vsa mnenja. Temu je prikimal tudi Jaklič, ki v soočanju več nazorov vidi prednosti. "Ne zgolj enega in drugega svetovnega nazora ampak pravzaprav čim več svetovnih nazorov, kot odsev tega kar imamo v družbi."

Sicer pa Jaklič ocenjuje, da predsednik s tovrstnimi posvetovanji in idejami, predvsem pri ustavnih sodnikih, želi svojo vlogo prenesti na nekoga drugega. "Odločilni element pri teh imenovanjih je prav avtonomna drža tistega, ki imenuje, zavedanje o tem, kaj je pomembno pri tej funkciji in kaj nepomembno, kaj ne sme vplivati tako, da mislim, da pri tem novinarji nimajo kaj govoriti," je povedal.

Predavatelj na Harvardu pa manj težav vidi pri javnih predstavitvah za druge funkcije, kot je denimo v petek napovedana ob pozivu na razpis za izvolitev namestnika predsednika računskega sodišča.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Radijski utrip, Politika, Oddaje
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...