Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež Frančišek med bdenjem pred nedeljo Božjega usmiljenja (foto: RV/ANSA)
Papež Frančišek med bdenjem pred nedeljo Božjega usmiljenja

Papež Frančišek: Božje usmiljenje moramo podarjati in deliti naprej

Svet | 03.04.2016, 13:11

Na predvečer nedelje Božjega usmiljenja je bilo na trgu pred vatikansko baziliko molitveno bdenje. Po branju svetopisemskih odlomkov in pričevanjih je zbranim nekaj besed namenil tudi papež Frančišek. Med drugim je opisoval obličja Božjega usmiljenja.

Kot je pojasnil sveti oče, Božje usmiljenje poznamo kot bližino in nežnost, kot sočutje in medsebojno delitev, kot tolažbo in odpuščanje. "Koliko je obličij Njegovega usmiljenja, s katerimi nam prihaja naproti? Res jih je mnogo. Nemogoče je opisati vsa, kajti Božje usmiljenje nenehno narašča. Bog se ga nikoli ne utrudi izražati in mi se ga ne bi nikoli smeli navaditi prejemati, iskati in želeti. Je vedno nekaj novega, kar vzbuja osuplost in čudenje, ko vidimo izjemno ustvarjalno domišljijo Boga, kadar nam prihaja naproti s svojo ljubeznijo."

Papež Frančišek je poudaril, da je tisti, ki prejme več Božjega usmiljenja, bolj poklican podarjati ga in deliti z ostalimi. Kot je dodal, ga ne sme skriti ali hraniti le zase. Božje usmiljenje je namreč nekaj, kar razvnema srce in ga izziva, da ljubi, ko obličje Jezusa Kristusa prepozna predvsem v tistem, ki je najbolj oddaljen, slaboten, osamljen, zbegan ali odrinjen na rob. Po besedah svetega očeta nas Jezus Kristus spodbuja, naj postanemo orodje Božjega usmiljenja. "Lahko je govoriti o usmiljenju, medtem ko je zahtevnejše postati dejanski pričevalec usmiljenja," je menil papež Frančišek. Opozoril je še, da vera, ki ni usmiljena, ni vera, ampak ideologija. Povabil je škofije, naj v obliki konkretne strukture usmiljenja poskrbijo za spomenik letu usmiljenja.

"Postati usmiljeni pomeni naučiti se biti pogumni v konkretni in nesebični ljubezni." To je papež Frančišek ta konec tedna vernikom in ljudem dobre volje sporočil tudi prek družbenega omrežja Twitter.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...