Marko ZupanMarko Zupan

Obhajamo god sv. Jožefa – zavetnika Cerkve

Cerkev na Slovenskem | 19.03.2016, 08:00

Dan pred cvetno nedeljo letos obhajamo god sv. Jožefa, zaročenca in moža Device Marije ter zavetnika Cerkve. Po župnijah in cerkvah, kjer je ta svetnik zavetnik, so danes romarski shodi.

Praznik sv. Jožefa je za Župnijo Celje – sv. Jožef največji praznik, ki ga zaznamujejo tudi z romarskimi slovesnostmi, letos med drugim s sveto mašo za obrtnike in podjetnike.

Sv. Jožef je namreč priprošnjik v gospodarskih zadevah, pa tudi, kot pravi župnik Vlado Bizant, »zavetnik zlasti v težavnih družinskih razmerah, mladim ljudem v boju za ohranitev čistosti, vseh, ki z delom služijo svoj kruh, vemo, da je družina ogrožena, saj se pojavljajo čisto drugačni pogledi«. Praznik sv. Jožefa obstaja od leta 1621, je še spomnil Bizant. »Prej je bil Jožef nekako v senci, tako na primer v Svetem pismu o njem ni zapisane nobene besede, vendarle pa je skozi čas dozorelo spoznanje, naj ga bolj počastimo.«

Mašo za može in fante je dopoldne v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Maša je bila posebej slovesna tudi zaradi letnega občnega zbora ljubljanske karitas. Nadškof se je vsem sodelavcem ob tej priložnosti prisrčno zahvalil za njihov trud in spodbujanje k zavednosti, da je eden od stebrov krščanstva prav dobrodelnost. Kot je poudaril, je to izziv tudi za duhovnike, saj še zdaleč ni dovolj, da v župniji le organizirajo delo Karitas, ampak naj razmislijo, koliko lahko sami prispevajo v dobrodelen namen. V nadaljevanju seveda ni mogel mimo današnjega godu Sv. Jožefa. Tudi sinoči se je na predvečer praznika ustavil ob liku tega moža. Maševal je pri sv. Petru v Ljubljani. O sv. Jožefu je spregovoril kot o tistem, ki je znal poslušati Božjo besedo, kar je velik zgled tudi za vse nas.

Sv. Jožefu je posvečenih več pomembnejših romarskih cerkva, obenem je zavetnik Slovenskih dežel in jezuitskega reda. Današnji godovnjak je tudi glavni zavetnik Škofije Novo mesto. Tam bodo upokojenemu policistu in vojnemu veteranu Alojzu Slavku Trontlju pri sveti maši v stolnici podelili tudi odličje sv. Jožefa. Slovesna bogoslužja so pripravili tudi v drugih osemdesetih ali več cerkva po Sloveniji, v katerih je sv. Jožef glavni zavetnik.

Svetnik je priljubljen tudi med starši, saj mnogi po njem poimenujejo svoje otroke. Tako danes med drugim godujeta zaslužni papež Benedikt, Joseph Ratzinger, in upokojeni škof Jožef Smej.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...