Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
KGZS (foto: ARO)
KGZS

KGZS zahteva odpravo davčnih blagajn

| 04.03.2016, 13:26

Upravni odbor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na včerajšnji seji predlagal spremembo Zakona o davčnem potrjevanju računov, in sicer tako, da bi iz obveznosti uporabe davčnih blagajn izvzeli vse dejavnosti, ki se opravljajo v manjšem obsegu.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije prav tako predlagajo, da davčnih blagajn ne bi bilo potrebno uporabljati v primeru prodaje kmetijskih pridelkov in izdelkov iz lastne pridelave na tržnicah, od vlade pa pričakujejo, da bo sama predlagala spremembo ureditve tega področja, ki bo te predloge upoštevala. Če vlada ne bo prisluhnila tem pozivom, bo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije vložila predlog sprememb zakona s podporo volivcev.

Največja kmečka stanovska organizacija še dodaja, da so na težave, do katerih je prišlo, pristojne opozarjali že pred uvedbo davčnih blagajn, najbolj pa so prizadeti kmetje, ki imajo registrirane dopolnilne dejavnosti manjšega obsega in tisti, ki pridelujejo zelenjavo, zelišča, jagode in trajne rastline na njivskih površinah.

Upravni odbor pričakuje tudi dopolnitve v Zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka, kjer predlaga uvedbo možnosti obdavčevanja na podlagi pavšalne obdavčitve celotne kmetijske pridelave in manjših obsegov predelave lastnih kmetijskih pridelkov.

Tudi o mlečni prireji in volitvah

Državna sekretarka za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša je članom upravnega odbora predstavila predloge ukrepov, ki jih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo za stabilizacijo razmer v kmetijskih panogah, kjer se dohodkovni položaj izrazito poslabšuje, še posebej v sektorju prireje mleka.

Na upravnem odboru pa so sprejel tudi sklep o razpisu letošnjih volitev v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in v svete območnih enot Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Liste kandidatov za volitve v drugi volilni skupini (pravne osebe) je treba vložiti do 30. aprila, za prvo volilno skupino (fizične osebe) pa do 4. maja. Volitve za drugo volilno skupino bodo v sredo, 25. maja, za prvo volilno skupino pa v nedeljo, 29. maja.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...