Bl. Anton Martin Slomšek (foto: Izidor Šček)
Bl. Anton Martin Slomšek

Nedavna prodaja sedeža Nadškofije Maribor omogoča nemoteno nadaljnje delovanje

Slovenija | 01.03.2016, 11:29

Mediji poročajo, da ima od 29. januarja sedež mariborske nadškofije na Slomškovem trgu 19, v zemljiški knjigi novega lastnika. To je po dogovoru z bankami upnicami avstrijski solidarnostni Slomškov sklad, registriran v Gradcu, pri graški škofiji. Kot so danes sporočili iz nadškofije Maribor nedavna sprememba lastništva sedeža omogoča nadaljnje nemoteno delovanje.

Iz mariborske nadškofije so danes sporočili, da so v sodelovanju s svojimi upniki sklenili sporazum, ki ji omogoča preživetje. "Zaradi nedavnega netočnega medijskega poročanja ponovno pojasnjujemo, da sporazum zajema le ureditev dolžniško-upniških razmerij med Nadškofijo Maribor in njenimi upniki," piše v izjavi.

Dodajajo, da je bila nedavna prodaja nadškofijskega sedeža izvedena v sklopu sporazuma nadškofiji omogoča nemoteno nadaljnje delovanje. "S tem je bil skupaj s Slomškovim skladom narejen pomemben korak k ohranitvi Slomškove dediščine. Ob tem bi želeli poudariti, da so avstrijske škofije navedeni sklad ustanovile z namenom solidarnostne pomoči za ohranitev Slomškove dediščine, saj je Nadškofija Maribor s temi škofijami zgodovinsko povezana," piše v izjavi.

Podobno je za naš radio dejal tudi pater Branko Cestnik. Gesto graške škofije bere kot izraz solidarnosti do mariborske nadškofije. Klaretinec Cestnik ne pristaja na trditve, da je bil Slomšek izdan. Prav tako Cestnik ne izključuje možnosti, da bo kdo spremembo lastništva v zemljiški knjigi interpretiral katastrofično.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...