Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Obisk Ormoža (foto: Izidor Šček)
Obisk Ormoža

Tu je naš dom: Obiskali smo Ormož!

Slovenija | 23.02.2016, 18:30

V letu 2016, ko praznujemo 25 let samostojnosti naše domovine, bomo na Radiu Ognjišče obiskali slovenske kraje in poslušalcem predstavili njihove lepote in posebnosti. Danes smo se odpravili v Ormož, med griče vinske trte, med kleti z odlično kapljico, v deželo, ki jo jeseni zaznamuje pesem klopotcev in vedno pa veselih ljudi.

Alojz Sok, župan občine Ormož pravi, da je širše ormoško področje poleg odličnih vin, in neokrnjene narave najbolj poznano prav po prijaznih in odprtih ljudeh, kar posebej cenijo turisti. To se namreč pozna po tem, da se mnogi vračajo in tamkajšnje kotičke spoznavajo v različnih letnih časih.

Župan Sok je v prvem oglašanju še povedal, da se trenutno najbolj veseli, da se bliža pomlad, za katero pa hkrati upa, da ne bo preveč prehitevala z visokimi temperaturami, saj to ni dobro za vinogradništvo in sadjarstvo, ki sta v njihovih krajih dve pomembni kmetijski panogi. Kot najbolj skrb vzbujajoče dejstvo pa omenja zniževanje števila prebivalcev na tamkajšnjem podeželju, "kajti če govorimo, da bi morala Slovenija postati bolj prehransko samooskrbna, kot je v tem trenutku, potem je selitev prebivalstva iz tega kmetijskega področja v mesta zaskrbljujoča," še dodaja župan Alojz Sok.

Prleška gibanica in ajdova pogača

"Ormož je zelo povezan z ljutomerskim področjem in skupaj smo Slovenija v malem in se lahko pohvalimo s pestro ponudbo," je v drugem oglašanju iz Ormoža povedal Matjaž Kosi, ki je posebej je izpostavil kulinarično ponudbo, enega od njihovih biserov. Prleška gibanica in ajdova pogača sta najbolj znani jedi, tamkajšnja gostišča pa se trudijo, da obiskovalcem ponudijo domače jedi.

Župan Alojz Sok v družbi Jureta in Urše
Župan Alojz Sok v družbi Jureta in Urše © Izidor Šček

Vino in gorice najbolj privabljajo goste v te kraje, pravi Matjaž Kosi iz tamkajšnjega Turističnega informacijskega središča. Ormož je živ celo leto, posebej pa zaživi v jeseni in poseben praznik je, ko se iz mošta naredi vino. Jesen je torej tisti letni čas, ko Ormož obišče največ turistov, ponavadi pa ostanejo cel konec tedna. Turistom posebej ponujajo namestitve na turističnih kmetijah, pogrešajo pa, da bi v kraju vrata spet odprl tudi hotel.

Matjaž Kosi
Matjaž Kosi © Izidor Šček

Ljubiteljska kultura bogati duha

Ljubiteljska kultura se v Ormožu odlično razvija, je povedala Barbara Podgorelec, kar 29 društev deluje na tem področju, prednjačijo pa folkloristi in ljudski pevci. Kar nekaj skupin se je v tekmovanjih uvrstilo celo na državno raven in tam obeležilo lepe uspehe. Utrip tamkajšnjega Kulturnega doma je bogat, v njem nastopajo tudi mnoge gostujoče skupine. Kulturni utrip zaznamuje tudi poletni festival Ormoško poletje, ki ga zaznamujejo koncerti in predstave, večino ob junijskih in julijskih koncih tedna.

Barbara Podgorelec
Barbara Podgorelec © Izidor Šček

Mladi si želijo živeti v domačem okolju, težava so v možnostih zaposlitev

V tem tednu ima šolska mladina na ormoškem področju počitnice, za otroke je dobro poskrbljeno in v tem času se lahko udeležujejo mnogih počitniških delavnic. Sicer pa mladi mnogokrat hitro odidejo v srednje šole ali študirati v druge kraje, kar pomeni, da se stik z njimi nekoliko izgubi. V kraju deluje tudi klub Ormoških študentov, ki je zelo dejaven, pripravlja mnoge kvalitetne programe, je povedala Marijanca Korotaj, vodja programov za mlade. Več o utripu mladih pa v posnetku pogovora.

Marijana Korotaj
Marijana Korotaj © Izidor Šček

Gašper je našel Uršo in si prislužil nagrado
Gašper je našel Uršo in si prislužil nagrado © ARO
Gašper je odkril Uršo

V posnetkih oglašanj lahko slišite tudi, kako se je izteklo iskanje skritega radijca v Mercatorjevi trgovini v Ormožu, ko je Gašper našel našo Uršo in si tako prislužil nagrado. Naša gosta sta bila tudi poslovodkinja Irena Čuž in predsednik GD Loperšice Tomo Plojer, gasilskega društva, ki je od Mercatorja lani v akciji Radi delamo dobro dobilo donatorska sredstva (1.000 €). Povedal je, kakšen je utrip med ormoškimi gasilci.

Župan Alojz Sok je ob sklepu našega obiska povedal, da dela nikoli ne zmanjka. Trenutno se ubadajo z novim proračunom, iščejo poti sodelovanja v različnih projektih, veseli pa se razvoja turizma. V tem pogledu se mu zdi posebej pomemben tudi muzej in ormoška bogata arheološka dediščina, ki pritegne pozornost. In župan Sok posreže z zelo zanimivo primerjavo: "Pravijo, da je bil Ormož 2000 let pred Kristusom približno tako velik kot London..." Več njegovih misli lahko slišite v posnetku pogovora.

 

poslovodkinja Irena Čuš
poslovodkinja Irena Čuš © Izidor Šček

Sommelier Robert Puklavec
Sommelier Robert Puklavec © Izidor Šček

Sommelier Robert Puklavec iz podjetja P&F Jeruzalem Ormož, pa je ob našem obisku vzel v roke buteljko Traminca. Pravi, da je ormoški okoliš zaradi talnih lastnosti, klime in tudi tradicionalne navezanosti pisan na kožo pridelavi belih sort grozdja in posledično belih vin. Več zanimivih podrobnosti pa lahko slišite v posnetku pogovora.

Medijska akcija Tu je naš dom

V letu 2016, ko praznujemo 25 let samostojnosti naše domovine, bomo na Radiu Ognjišče obiskali različne slovenske kraje in poslušalcem predstavili njihove lepote in posebnosti. S pomočjo gostov – domačinov bi radi povedali, kaj je tam lepega in vredno ogleda in vas povabili, da bi ta kraj tudi sami obiskali in se prepričali, kako je naša Slovenija zares lepa in kako malo jo poznamo.

Slovenija, Radijski utrip
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.