Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Jurkovič: Privoščimo si lahko samo pridelavo popolnoma čistega medu!

| 22.01.2016, 14:21

Pred tednom smo v naši nedeljski kmetijski oddaji gostili čebelarja Ivana Jurkoviča, ki skupaj s somišljeniki že skoraj četrt stoletja prisega na naravne metode zatiranja varoj pri čebelah. Spregovoril je o svojem videnju tega problema in zatrdil, da je edini izhod za slovensko čebelarstvo, da se odloči za pridelavo medu po sonaravnih metodah, ki v medu ne puščajo ostankov.

Tako odločitev so že naredili čebelarji v Avstriji, Nemčiji in Švici in glede na naravne danosti, je to edini korak, če hočemo tudi v Sloveniji pridelovati cenjen med, primeren tudi za uporabo v medicinske namene. "V Sloveniji si lahko privoščimo samo pridelavo popolnoma čistega medu. Naša pridelava je tako majhna, le 2000 ton letno... Mi moramo pridelati čist med, ki bo imel visoko vrednost in ceno in ga bodo kot takega hoteli tudi porabniki, " je v oddaji zatrdil Ivan Jurkovič, sicer, diplomirani inženir gozdarstva.

V pogovoru je tudi pojasnil, da je s tradicionalnimi slovenskimi panji in čebelarjenjem v čebelnjakih težje ohranjati čebelje družine zdrave in nenapadene od varoj. Zato bi se morali bolj posvetiti prehodu na modernejše oblike čebelarjenja z nakladnimi panji. Na tem področju je Ivan Jurkovič v povezavi z nekaterimi drugimi čebelarji naredil tudi inovacije, ki omogočajo uporabo istih satnic v obeh načinih čebelarjenja.

Nakladni panji v objemu kostelskih gozdov
Nakladni panji v objemu kostelskih gozdov © Osebni arhiv

"Kdor je dobro zatiral varozo v jesenskem in zimskem času, ne sme imeti do konca glavne paše z varojami nobenih problemov. Po glavni paši pa se moramo lotiti zatiranja, ali z mravljično ali z oksalno kislino ali oboje, ali z drugimi naravnimi sredstvi, ki so dovoljena, ne pa uporabljati več strupov.."

Za izhod iz nastalega položaja pa čebelar Ivan Jurkovič svetuje: "Najprej je treba spremeniti miselnost in doktrino, da naravna sredstva niso ustrezna, spremeniti je treba to mišljenje. Čebelarjem mora biti to navodilo, da odslej naprej ne bomo strupov več dajali v panje, da bomo začeli (zatirati varozo) z naravnimi metodami.... To ni več problem, treba je samo hoteti.."

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...