Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Godci Trio prijatelji iz okolice Laškega (foto: Vesna Sever)
Godci Trio prijatelji iz okolice Laškega

Jaz mam eno pridno ženko

Slovenija | 18.01.2016, 21:10

Tokratna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla nekaj drobcev iz živopisne zakladnice vokalne in inštrumentalne ljudske glasbe. Oblikovali so jo pevci Folklornega društva Brusači iz Radeč, ljudski pevci in godca s Prevorja na Kozjanskem, sestre Nedeljko iz Savcev pri Tomažu in godci Trio prijatelji iz okolice Laškega.

Za mešano skupino pevcev Folklornega društva Brusači iz Radeč je značilno triglasno petje in vsebinsko raznolik pesemski repertoar.

V osrčju gričevnate kozjanske pokrajine, ki svoje vrhove vzpenja pogosto kar na 500 metrov nadmorske višine, se skriva pravljični kraj Prevorje. Zaradi svoje razgibanosti in slikovitosti mu pravijo tudi Kozjanski raj. Tam so doma ljudski pevci in godca s Prevorja.

V družini Nedeljko je bilo petje bolj povezano z vsakodnevnim in prazničnim življenjem, kot pa z željo po nastopanju na odrih. Prav zaradi tega je zamisel za izdajo zgoščenke prišla šele po petdesetih letih njihovega skupnega prepevanja. Alojzijo Čuš, Ano Nedeljko, Marijo Kukovec in Ivanko Majcen odlikuje želja po petju domačih pesmi, enkratna zvočnost odprtih, rezkih in skoraj grlenih glasov, ki se zlijejo v tri ali štiriglasje ter prleško narečje.

Ena od prepoznavnosti naše glasbene tradicije je, da se na Slovenskem v ljudskem izročilu navadno samo poje ali pa samo gode. Godci so lahko posamezniki ali pa se družijo v skupine, manjše ali večje. Godci so hodili igrat naokoli po svatbah, koledovanjih ali drugih priložnostih. Sestava glasbil je bila različna. Ob iznajdbi harmonike in pozneje v 20. stoletju, pa je bila za osrednjo Slovenijo najbolj značilna skupina godcev na harmoniko, klarinet in kontrabas ali bariton oziroma tubo v vlogi basa. V takšni zasedbi delujejo tudi godci Trio Prijatelji iz okolice Laškega.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...