Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Verski tisk za alternativen pogled na svet

Slovenija | 18.01.2016, 14:09

Januar je v Sloveniji tradicionalno posvečen verskemu tisku. Da je njegov pomen velik, poudarja odgovorni urednik mesečnika Ognjišče Božo Rustja. Priznava, da ne more biti tako ažuren, kot so elektronski mediji, vendar sta lahko daljši premislek in komentiranje z določene časovne razdalje prednost. Še ena od odlik verskega tiska je po njegovih besedah alternativen pogled na svet. Odgovorni urednik tednika Družina Franci Petrič vlogo verskega tiska vidi predvsem v oblikovanju življenja družbe ter kulture in odnosov med ljudmi.

Verski tisk in tudi ostali verski mediji naše bivanje osvetljujejo z druge plati, dajejo nam tisto, česar ne dobimo v ostalih medijih, so na nek način alternativni mediji, predstavijo nam cerkven pogled na dogodke. Tako meni Rustja. Petrič se strinja. "Glede na izkušnje in okoliščine, ki jih imamo tudi ob zadnjem referendumu o družinskem zakoniku, smo spoznali, da so verski tisk in sploh verska občila zelo pomemben dejavnik v življenju naše družbe," pojasnjuje Petrič.

Rustja verjame, da verske vsebine zanimajo ljudi, a opozarja, da verskemu tisku kljub temu pada naklada. Vzroki so različni, med njimi je tudi veliko število ostalih medijev, predvsem elektronskih. "Ljudje tisto, kar so včasih dobili samo in izključno v časopisu, danes v veliki meri dobivajo na internetu," spomni Rustja.

Petrič poudarja, da ima verski tisk zaradi močne tradicije še vedno posebno mesto v domovih slovenskih kristjanov. "Tudi zato, ker nikoli ni podlegel senzacionalizmu, ker ostaja verodostojen, ker želi biti vedno resnicoljuben. Kristjani v njem vidijo zanesljiv dejavnik, ker ni površen, ker zna iti v globino, zato ga radi vzamejo v roke," našteva Petrič.

Tako mesečnik Ognjišče kot tednik Družina imata veliko zvestih bralcev. "Ognjišče je že desetletja gost v marsikateri hiši. To mi ljudje vedno znova pripovedujejo, zatrjujejo. Občudujem to zvestobo," pravi Rustja. "Redni bralci Družine so predvsem nedeljniki oziroma ljudje, ki so tesno povezani s Cerkvijo. A tudi med bralci, ki niso verni, ki so morda gnostiki, ni tako majhno število takih, ki prav tako vzamejo Družino v roke," pa pojasnjuje Petrič. Tudi mesečnik Ognjišče po besedah Rustje pride do ljudi, ki so oddaljeni od Cerkve, ki se ne prištevajo med verne. "Tukaj so različni odmevi. In še to … Ko imam kakšen intervju, se mi čez čas oglasi intervjuvanec, se zahvali, ker je smel biti gost v Ognjišču ter reče, kako so ga na cesti ustavljali ljudje in mu povedali, da so brali ta intervju, pri čemer si ne bi mislil, da ti ljudje berejo Ognjišče."

Januarja običajno poravnamo naročnino na verski tisk. Ob tem velja spomniti, da je lahko to tudi lepo in koristno darilo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...