Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Nadškof Stres in sociolog Škamperle o levem in desnem od krščanstva in sekularizaciji

Slovenija | 14.01.2016, 15:29

Civilna pobuda Prebudimo Slovenijo je v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu v Ljubljani minulo soboto pripravila srečanje kristjanov in ljudi dobre volje. Socialna akademija je ob tem pripravila video posnetek dogajanja, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Zbrane sta najprej pozdravila zdajšnji in prejšnji predsednik pobude Jože Mlakar in Jože Strgar. Slednji je med drugim opozoril na veliko politično brezbrižnost in splošno politično zmedo, ki nam trenutno vladata. Sledili sta predavanji upokojenega nadškofa Antona Stresa in predavatelja sociologije kulture na ljubljanski filozofski fakulteti Igorja Škamperleta.

Nadškof Stres je spregovoril o tem, kaj je levo in desno od krščanstva. "Cerkev je edina družbena sila, ki je enoumna nasprotnica nove levice. Brani življenje, družino, vero v razum, da spozna resnico in dobro, je proti relativizmom, metafiziki, spoznavoslovju, etiki in religiji, ni vseeno v kaj verujemo, vse podobe Boga niso enakovredne, monoteizem ni nestrpen. Politična desnica je velikokrat dvoumna in kompromisovska. Na njo se dostikrat ni mogoče zanesti. Skrajna desnica zna biti nacionalistična, nasilna in etnocentrična, kar spet ni naša opcija. Poudarjamo pravico do javnega izražanja vernosti. Ker gre za kulturne vrednote, kulturno revolucijo, revolucijo na ravni našega mišljenja in naših duhovnih vrednot, sta za nas odločilna kultura in izobraževanje," je med drugim je poudaril nadškof Stres.

Škamperle pa je spregovoril o sodobnem sekularizmu in njegovih pojavnih oblikah. "V svetovnem horizontu se gradijo nove skupnosti, kot pravijo nekateri, a največkrat so to virtualne skupnosti, oblikovane prek spletnih mrež. Te skupnosti so, tako kaže, šibke, prehodne, navidezne in brez etično-moralnih kriterijev. Prav to se mi zdi temeljno. Ob veliki inflaciji, napihnjenosti virtualne realnosti ter ob tem izobilju informacij in iztrganih podob, bodo prav etično-moralni kriteriji in njihov transcendentni božji referent imeli odločilno vlogo pri zarisu človekove prihodnosti ter dajali vero, smisel, upanje, da bi ta svet gledali ne samo z nekim zaupanjem, ampak tudi z nekim veseljem in srečo," je menil Škamperle.

Na sporedu je bila tudi okrogla miza s poudarki na izidu referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bil 20. decembra.

Video je uredila Socialna akademija.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...