Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Karlo Bolčina (foto: ARO)
Karlo Bolčina

Bolčina o Cerkvi doma in po svetu v letu 2015

Radijski utrip | 30.12.2015, 13:33

Vesoljno Cerkev v letu 2015 je po besedah dekana iz Štandreža Karla Bolčine najbolj zaznamovala sinoda o družini pa tudi nadaljevanje reforme rimske kurije. Če smo bili v času pontifikata Janeza Pavla priča bolj hierarhični Cerkvi, pa se to v pontifikatu Frančiška spreminja, je poudaril. Med pomembnimi dogodki v Cerkvi na Slovenskem pa je omenil imenovanja škofov.

"Papež Frančišek želi, da bi katerakoli reforma, tudi reforma rimske kurije prišla iz ljudstva. Torej iz občestva krščenih. Zakaj devet kardinalov? Ker predstavljajo celoto Cerkve. Predstavljajo vse vernike na svetu. Torej želi, da bi tudi verniki povedali, kaj si želijo od rimske kurije, kako jo vidijo in kako želijo, da ta deluje. Mi pa dobro vemo, da če ena oseba izbere katerokoli zadevo, lahko izbere tudi v eni minuti, če pa more izbrati več kot milijarda katoličanov, kakšna naj bo rimska kurija, pa je seveda potrebno več časa. Papež Frančišek dela počasi, vendar zelo poglobljeno in temeljito," je dejal Bolčina.

Veseli ga, da je letos tudi nadškofija Maribor dobila svojega nadpastirja, Slovenska škofovska konferenca pa je tako popolnjena. Želi, da bi ta v prihodnje "ne samo branila svojega nauka, kadar ga drugi napadajo ampak, da bi učila nauk, preden ga drugi napadajo".

Spregovoril je tudi o vrnitvi upokojenih nadškofov, potovanjih papeža Frančiška in svetem letu usmiljenja. To po njegovih besedah ne predstavlja zgolj in samo spovedi. "Leto usmiljenja je leto medčloveškega usmiljenja. Ne samo božjega usmiljenja človeka, to vemo, saj je Bog usmiljen do človeka vedno, tudi če se človek tega ne zave. Zdi se mi, da nas papež vabi, da bi bili usmiljenji med seboj," je dejal dekan iz Štandreža Karlo Bolčina.

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...