Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Božično-novoletni koledniki Kranjski furmani (foto: Vesna Sever Borovnik)
Božično-novoletni koledniki Kranjski furmani

Ti pastirci na tej gmajnci

| 29.12.2015, 06:55

Zadnja oddaja iztekajočega se leta iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je bila spletena z obredji božično-novoletnega koledovanja.

Božič je praznik tišine, družinskega življenja, veselja ob rojstvu otroka, prihoda nečesa novega, svetlega, toplega, tudi ponotranjenega in razmišljujočega. Takšno sporočilo so z uvodnim božičnim napevom prinesli pevci iz Luč.

Sledil je odlomek božično-novoletnega obredja iz Zagorice na Dolenjskem Dobrepolju. Peli so domačini iz Zagorice, v narečju pa je pripovedovala Ančka Lazar, po domače Vintarjeva.

Pred petimi leti sem del poti spremljala božično novoletne kolednike – pevce Kranjske furmane s Primskovega. V oddaji smo slišali odlomek obiska kolednikov pri keramičarki in lončarki Barbri Štemberger Zupan v kraju Voglje.

Ob koncu pa smo zavrteli še božično-novoletno kolednico Vaberških fantov iz Kovače vasi na Pohorju.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...