Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Državno srečanje pevcev in godcev 2015

Slovenija | 07.12.2015, 21:10

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali odlomke z letošnjega državnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je bilo konec novembra v Zrečah.

Prireditev je pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, gostiteljstvo pa je prevzela Območna izpostava Slovenske Konjice. Program letošnjega srečanja je pripravil Klemen Dovč. Na podlagi poslušanja posnetkov 69 skupin, duetov in posameznikov, ki so se predstavili na območnih srečanjih in so dosegli državno raven, je za državno srečanje izbral enajst nastopajočih. Na odru Kulturnega doma pri Termah Zreče smo tako spremljali solo nastop, dva dueta, tri po starosti mlajše skupine, ženske in moške skupine ter godčevske zasedbe. Nastopili so Alpski godčevski sestav Akademske folklorne skupine Ozara Kranj, pevci iz Globokega, Ivanka Urbas iz Logatca, Robnikovi sestri iz Konjskega vrha nad Lučami, Hrušiški fanti iz Brkinov, godci Stori čehoki iz Kulturnega društva Podgorci, pevke iz Osluševcev, zakonca Urbančič iz Kulturnega društva Židan parazol Ljubljana, mlade pevke Akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane, Kapelski pubje iz Kapel pri Brežicah in godci z bršljanom iz Kulturno-umetniškega društva Franc Ilec Loka-Rošnja.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...