Papež Frančišek: On, Dete, je Božji Sin, ki prihaja, da bi nas rešil

Cerkev po svetu | 30.12.2015, 11:44

Papež Frančišek je med današnjo avdienco na Trgu sv. Petra pred več tisoč verniki spregovoril o Detetu Jezusu, ki je prišel med nas, da bi nam pokazal Očetovo obličje ljubezni. Frančišek je spomnil, da so mnoge družine doma naredile jaslice, s tem pa nadaljujejo tradicijo, ki jo je začel sveti Frančišek Asiški.

Po besedah papeža Frančiška simbol jaslic v naših srcih ohranja živo skrivnost Boga, ki je postal človek. "To, da je Bog ponižen, je velika skrivnost, je dejal papež. Mi, ki smo ponosni, polni nečimrnosti in mislimo da smo nekaj pomembnega, nismo nič. On pa, ki je velik, je ponižen, postane otrok. To je skrivnost: Bog je ponižen," je zbranim dejal sveti oče in spomnil tudi na to, da se otroci radi igrajo. Naučiti se igrati z njimi pomeni zapustiti lastno logiko in vstopiti v njihov svet. "Pred Jezusom smo poklicani zapustiti svojo željo po samostojnosti in sprejeti resnično obliko svobode. Ta je v tem, da spoznamo tega, ki je pred nami in mu služimo. On, Dete, je Božji Sin, ki prihaja, da bi nas rešil. Prišel je med nas, da bi nam pokazal Očetovo obličje, ki je bogato v ljubezni in usmiljenju. Stisnimo torej v svoj objem Dete Jezusa in mu služimo: On je vir ljubezni in vedrine."

Papež je katehezo sklenil s povabilo, naj danes doma pristopimo k jaslicam, poljubimo malega Jezusa in mu rečemo: "Jezus, želim biti ponižen kakor ti, ponižen kakor Bog."

Papež je ob sklepu avdience izrazil svojo bližino ter povabil k molitvi za vse žrtve naravnih nesreč v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji in Južni Ameriki, zlasti v Paragvaju. Ponekod se soočajo s tornadi in snežnimi meteži, drugod pa s poplavami.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež