Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ob morebitni uveljavitvi sporne novele pred učitelji etične dileme

Slovenija | 04.12.2015, 11:12

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije opozarjajo, da bo morebitna uveljavitev novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pred učitelje postavila zahteve, ki jih ne bodo želeli in tudi ne mogli opravljati, saj bodo v popolnem neskladju z vsem, kar zdaj verjamejo. Kot pojasnjujejo, sporna novela ne prinaša ugovora vesti, zato se bodo učitelji soočili s hudimi etičnimi dilemami. Ocenjujejo tudi, da bosta pri mladih negotovost in zmeda še večji, zato upajo, da bo zakonsko besedilo na referendumu 20. decembra zavrnjeno.

V Društvu katoliških pedagogov poudarjajo, da učitelji v šolah pri vsakodnevnem delu z otroki vidijo, kako pomembna je za oblikovanje zrele in samostojne osebe vsaj približno ustaljena, umirjena in odgovorna družina. A vanjo naša družba z zahtevami in življenjskim slogom vnaša veliko nemira, kar se pri mladih precej pozna. V društvu omenjajo nesposobnost koncentracije in zbranega dela ter nesposobnost spoznavanja in razumevanja sebe, sočloveka, sveta in dogajanje v njem. Mladi prinašajo v šolo tudi težave iz slabo urejenih družinskih in ostalih socialnih odnosov, a za njihov duševni in duhovni razvoj v državnih šolah praktično ni možnosti. "Pa vendar: starši, učitelji in vsi odrasli smo odgovorni za mlade, dolžni smo jim omogočiti zdrav psihosocialni in intelektualni razvoj," so jasni v društvu. "Obstoječa zakonodaja nam nalaga delo, ki ga zdaj opravljamo po najboljših močeh. Izobraževati in vzgajati želimo zdrave, kritične in svobodno misleče mlade ljudi. Kot taki bodo morda znali razvijati svoje darove in sposobnosti: zaznavanje, čustva, razum, domišljijo, voljo in ustvarjalnost ter etični in religiozni čut."

Ob morebitni uveljavitvi novele, ki ukinja zakonsko zvezo kot zvezo med možem in ženo ter jo opredeljuje kot zvezo dveh oseb, v društvu opozarjajo na pouk o družbenosti in o svobodni izbiri spola, ki temelji na priročniku Ljubezen je ljubezen. Po njihovem gre za nenaravno in neetično uvajanje otrok v sveti spolnosti. "Ta jim v času odraščanja ne sme biti predstavljen na predlagani način, če ne želimo iz njih narediti čustvenih invalidov," pišejo v društvu. Kot še navajajo, bi pri poskusu uveljavitve sporne novele morda lahko šlo tudi za kaznivo in nedovoljeno nagovarjanje otrok k etično spornemu ravnanju. Spomnili so, da je v dejavnost LGBT aktivistov na nekaterih osnovnih šolah po posredovanju staršev že posegla inšpekcija.

"V zaupanju v zdrav razum in odgovornost učiteljev si želimo in upamo, da bomo na referendumu soglasno zavrnili predlagani zakon. V kolikor pa bi bil zakon sprejet, zahtevamo dopolnitev o ugovoru vesti," še dodajajo v svoji izjavi.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...