Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Ta konec tedna se obeta prvo sneženje

Slovenija | 21.11.2015, 00:30

Potem ko so nas prva dva tedna novembra greli sončni žarki in so nas razvajale za ta del leta precej visoke temperature, se že ta konec tedna obeta povsem drugačno vreme. Meteorologi napovedujejo sneg do nižin. Bela odeja bi lahko bila debela od nekaj centimetrov do več kot deset centimetrov.

Letošnja jesen je bila do zdaj neobičajno topla. Kot je povedal Brane Gregorčič z agencije za okolje, smo bili priča enemu najtoplejših novembrskih obdobij. "Pri maksimalnih temperaturah smo namerili kar precej novembrskih temperaturnih rekordov," je dodal.

Ta konec tedna se nam obeta prvo sneženje. Evropo naj bi namreč preplavil val hladnega zraka. Sobota naj bi bila sprva deževna, a čez dan se bo ohladilo, zato lahko popoldne pričakujemo snežinke tudi po nižinah. Ponoči naj bi nato sneženje ponehalo, a temperature naj bi ostale nizke.

Prvi sneg se je v prejšnjih letih v Sloveniji pojavljal v različnih obdobjih. "Imeli smo prvi sneg že tudi v oktobru, lani šele konec decembra. Datumi prvega sneženja so pri nas lahko zelo različni in to ne napoveduje poteka zime," je pojasnil Gregorčič. Zanesljivih napovedi o tem, kakšna bo zima, še nima. "Kaže, da bo trimesečje december-januar-februar verjetno toplejše od dolgoletnega povprečja. Verjetnost za ta scenarij je približno 80 odstotkov, kar pomeni, da je le 20 odstotkov možnosti, da bo zima hladnejša od povprečja. Bodo pa vmes tako topla obdobja, ki jih bo verjetno več, kot tudi hladna in snežena, ki jih bo, kot kažejo sedanje napovedi, nekaj manj."

Slovenija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...